Nyhetsarkiv 2008

Örebroforskare får pris för nyskapande forskning om sömnproblem

2008-12-16

Markus Jansson-Fröjmark vid Örebro universitet har fått Kungliga vetenskapsakademins pris som Sveriges mest framgångsrika yngre forskare i psykologi under 2008. Hans arbete för att ta fram behandlingsmetoder som kan hjälpa människor med sömnproblem beskrivs av akademin som både innovativt och produktivt.

Markus Jansson-Fröjmarks forskning är inriktad på att ta reda på om och hur psykologiska faktorer påverkar utvecklingen av sömnstörningar, och om kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandlingsform.

Kungliga vetenskapsakademin motiverar priset med att han "under kort tid har redovisat ett stort antal empiriska studier i välrenommerade internationella tidskrifter, utarbetat ett antal behandlingsmanualer, diagnosverktyg och mätinstrument, samt i konkurrens erhållit medel från nationella forskningsråd".

Markus Jansson-Fröjmark, som disputerade i psykologi 2005, är verksam inom Centrum för Hälsa och Medicinsk Psykologi (CHAMP) vid Örebro universitet.

- Det är en stor ära och jätteroligt både för mig och för CHAMP. Prissumman på 50 000 kronor kommer jag att använda till nya forskningsprojekt, säger han.

Text: Ingrid Lundegårdh

Uppdaterad: 2012-05-03