Nyhetsarkiv 2010

EU-miljoner klarsignal för Business Science Arena

2010-10-25

– Nu kan vi trycka på knappen och köra! Merit Israelsson är mycket nöjd med att Tillväxtverket nu beviljat närmare 7,5 miljoner kronor till Business Science Arena i Örebro. Med det beskedet är alla bitar på plats för att börja bygga den fysiska mötesplats som föder fram nya företag och sysselsättning i mötet mellan Örebro universitet och andra aktörer.

– Det första som sker nu är att vi få igång samarbetet med våra tre profilområden robotik, distributionslogistik och nutrition. Vi kommer också att bygga en demonstrationsyta i det befintliga huset, framförallt för att kunna visa olika exempel på robotik, säger Merit Israelsson, projektledare på Inkubera och den som arbetat fram den projektansökan, som nu är i hamn.

Att få EU-pengar till ett projekt innebär oftast att det också måste finnas andra intressenter med. I det här fallet omfattar hela projektet 22 miljoner kronor. Av dem svarar EU för 34 procent, Örebro universitet 38 procent, Örebro kommun 13 procent samt Regionförbundet och Inkubera 7 procent vardera.

Projektet består av två delar, dels den fysiska mötesplats som ska byggas upp kring huset som tidigare kallades Net City.

– Det är inte vi som ska vara byggherrar, men vi ska vara med och skaffa hyresgäster till husen, som så småningom ska växa ihop med universitetet. Förhoppningsvis kan spaden sättas i jorden för det första bygget under nästa år.

Den andra delen är att organisera verksamheten, att få till möten som leder till nya företag, främst inom de tre profilområdena.

– Vi ska vara en projektarena för dessa tre områden. Vi ska också ha inkubatorsfunktionen, att forskare och innovatörer ska få hjälp att nå näringslivet och skapa ett kraftfullt samarbete med det, säger Merit Israelsson.

Se även:

Hon bygger arena där forskning blir företag

Text: Lars Westberg

Uppdaterad: 2012-05-03