Institutionen för Naturvetenskap och Teknik

Naturvetenskapligt basår

Bente Husby har studerat Naturvetenskapligt basår och Kemiprogrammet

Varför valde du att läsa Naturvetenskapligt basår?
Jag ville börja studera kemi på universitetet när jag blev arbetslös och behövde då komplettera min behörighet med fysik samt uppdatera mig på de andra naturvetenskapliga ämnena.

Efter basåret läste du Kemiprogrammet, hur var det?
Spännande, roligt och mycket arbete. Har man ett intresse för naturvetenskap och då självklart kemi i mitt fall så överväger detta det slitsamma arbetet. Det innebar mycket tid på universitetet eftersom det var relativt mycket lektionstid och obligatoriska laborationer.

Vad arbetar du med idag?
Jag har för närvarande en visstidsanställning som kemist på Arbets-och Miljömedicinska kliniken på universitetssjukhuset i Örebro. Jag hoppas att möjligheten till vidareanställning dyker upp under nästa år för jag trivs alldeles utmärkt på min arbetsplats! Min huvudsakliga arbetsuppgift för närvarande är att analysera metaller i tekniska (t.ex. luft/damm) och biologiska (t.ex. blod och urin) prover på ett analysinstrument som heter ICP-MS. Ibland är jag också ute och gör mätningar på arbetsplatser tillsammans med kollegor. En del handledning (föreläsningar samt laborativt arbete) av studenter från universitetet ingår också i mitt arbete.

Har du några tips till dem som funderar på att börja plugga i Örebro?
Kemi är ett ämne som kan vara svårt att läsa in själv hemma, så därför är mitt tips att vara närvarande på så många föreläsningar som möjligt för att underlätta studierna.

Uppdaterad: 2013-03-26

Sidansvarig: Sune Bergelin