Restaurang- och hotellhögskolan

Innovationsrådet

Offensiv förnyelse av universitetets samverkan

Ett helt nytt och i Sverige unikt koncept är innovationsråden vid Örebro universitet. Dit knyts externa nyckelpersoner med stora kontaktnät för att förnya universitetets samverkansuppgift. Innovationsråden har dessutom en extern ordförande.

Restaurang- och hotellhögskolans innovationsråd består av 11 ledamöter varav 8 är externa i ett tvärvetenskapligt urval.


Ebba Fischer

Ordförande innovationsrådet

Namn: Ebba Fischer

Titel: Leg. Sjukgymnast, Ordförande Crafoordska stiftelsen

Oanad talang: Har jägarexamen. Är uppvuxen på en gård i Småland. När jag var barn var vi lediga från skolan på hösten för att hjälpa till med älgjakten.

Kort CV: Född 1967. Gift, 4 barn. Bor i Lund. Leg. Sjukgymnast samt har läst ett par kurser i företags- och nationalekonomi.
Ordförande i Crafoordska stiftelsen. Ledamot i Locus Medicus Lundensis, Holger Crafoords fond samt Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning.


Gerard BassetMember of Innovation Council

Name: Gerard Francis Basset

Title: Owner/Director

Unexpected talent: I am still looking for them. Can anyone help?

Short CV:

  • Date of Birth: 7th March 1957 in Saint-Etienne (France).
  • Family: Married – wife; Nina, one son; Romané (Born 1999).
  • Nationality: French and British (since 1990).
  • Languages: French and English (both fluent) and good notion of Italian.
  • Education: Lycee Albert Camus, Firminy, France - B.E.P.C. (French GCSE).

Main Qualifications:

  • 1989: Master Sommelier (London)
  • 1992: 2nd in Best Sommelier of the World (Rio de Janeiro)
  • 1992: 1st in Best International Sommelier for French Wine – Sopexa (Paris)
  • 1996: 1st in Best Sommelier of Europe – Ruinart (Reims)
  • 1998: Master of Wine (London)
  • 2007: MBA (Bordeaux Wine MBA) Gaining Best Student and Best Thesis
  • 2007: Equal 2nd in Best Sommelier of the World (Rhodes in Greece).

Current Directorships:

  • Hotel TerraVina Ltd
  • Academy of Food and Wine Service
  • Court of Master Sommeliers

Per Bengtsson

Ledamot innovationsrådet

Namn: Per Bengtsson

Titel: Restaurateur

Oanad talang: Kännare av samtida konst.

Kort CV: Krögare PM & Vänner i Växjö. Tagit steget från kock till matsal och är idag en av Sveriges mest kända innovatörer inom måltiden.

Ett fåtal av alla utmärkelser som tilldelats Per Bengtsson och PM & Vänner är:

  • 2009 Utsedd till Årets Krögare av tidningen RS
  • 2009 Top 10 Restaurant of Sweden, White Guide
  • 2008 Best of Award of Exellence, Wine Spectator, U.S.A.
  • 2008 Per Bengtsson – the Person of the Year, Kronobergslän
  • 2007 Chefsommelier Andreas Larsson tar hem segern i Världsmästerskapet i sommellerie.

Mischa Billing

Ledamot innovationsrådet

Namn: Mischa Billing

Titel: Lektor måltidskunskap sommellerie vid Restaurang- och hotellhögskolan

Oanad talang: Har gröna fingrar

Kort CV: Har byggt upp det treåriga fil.kand programmet i sommellerie vid Restaurang- och hotellhögskolan och arbetade på 90-talet som sommelière. Var från 1999 till 2003 ordförande för svenska sommelierföreningen och instiftade Svenska Mästerskapen i Sommellerie. Mellan 2003 och 2007 satt jag som general sekreterare för det internationella sommelierförbundet ASI, där jag gjorde de senaste två världsmästerskapen. Är vice preses i Svenska Vinakademin, fick utmärkelsen ”Årets näsa” år 2000, ”Årets hederstryffel” år 2008 och ”Årets Vinprofil” år 2009.


Olof Jarlman

Ledamot innovationsrådet

Namn: Olof Jarlman

Titel: Docent i radiologi, Lunds Universitet

Oanad talang: Binder laxflugor

Kort CV: Född 1954 i Malmö, utbildad vid Lunds Universitet mellan 1973 och 1979. Disputerade 1991 på avhandling ”Transillumination of the breast”. Docent 1995. Generalsekreterare Svensk förening för Medicinsk Radiologi 1993 till 1999. Regionöverläkare Region Skåne 1999 till 2003. Föreståndare för Lund University Program in Medical Informatics (LUMI) sedan 2002. Ordförande i Akademiska föreningen i Lund sedan 2004. Praeses i Uarda-akademien sedan 1996. Vd i mobiltjänsteföretaget Instant Advice AB. Ordförande för föreningen QLund sedan 2007. Ordförande i Nasala utskottet sedan 2004, disputerade 1998 på avhandlingen ”Näsan i erotiken”.


Tobias Nygren

Ledamot innovationsrådet

Namn: Tobias Nygren

Titel: Universitetslektor och Prefekt vid Restaurang- och hotellhögskolan

Oanad talang: Talar norska, leder jympa & landar genom meditation

Kort CV:

  • Studentexamen, Humanistisk linje, Åmål
  • Fil kand. i måltidskunskap, Högskolan i Örebro
  • Fil dr. i måltidskunskap, Örebro universitet
  • Pågående: Spa-programmet, Idrott, Örebro universitet
  • Anställningar: Westra Piren, Göteborg, Sverige. Refsnes Gods, Moss, Norge. Bagatelle, Oslo Norge. Solsiden Restaurant, Oslo Norge. Örebro universitet
  • Vetenskaplig publicering: Sensory Evaluation and Consumer Preference of Wine and Food Combinations Influences of Tasting Technique. Nygren, I.T. 2004. Doctoral Thesis Örebro Univeristy.

Erika Rapp

Ledamot innovationsrådet

Namn: Erika Rapp

Titel: PhD Culinary arts and meal science/Måltidskunskap. Produktspecialist, Coop Trading A/S

Oanad talang: Sy festklänningar och skjuta lerduvor

Kort CV: Arbetar idag som produktspecialist på Coop Trading A/S. Disputerade 2009 i ämnet Måltidskunskap med avhandlingen “Sensory, attitudinal, and contextual aspects of the meal: Health implications and connections with risk factors for coronary heart disease and obesity”. Under doktorandtiden undervisade jag även på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, främst inom matlagningskemi, vetenskaplig metod och handledning av uppsatser.
Dessförinnan projektledare för Gotlands livsmedelsinstitut, med syfte att öka förädlingsgraden av gotländska livsmedelsråvaror.
Utbildad livsmedelsagronom och kallskänka/kock.


Lars Thulin

Ledamot innovationsrådet

Namn: Lars Thulin

Titel: Civilekonom

Oanad talang: Övertalade hustrun att vandra Inka-leden till Machu Picchu.

Kort CV:

  • Examen vid Handelshögskolan
    i Stockholm 1968.
  • VD Yggdrasil AB sedan
    1981.
  • Styrelseledamot i konsthallen
    Rooseum 1993-2006.

Birgitta Wistrand

Ledamot innovationsrådet

Namn: Birgitta Wistrand

Titel: FD

Oanad talang: Att lägga mig i
mina vänners inredning

Kort CV: Numera mest forskare och styrelseproffs, men tidigare gjorde jag tre perioder som ledamot i Sveriges Riksdag (m), ledde som VD Positiva Sverige och skrev nya lagar i socialdepartementet i egenskap av att vara Sveriges första patientombudsman.Andra titlar som skulle kunna stå på mitt visitkort är författare, feminist och förbundsordförande i 125-årsjubilerande Fredrika-Bremer-Förbundet.


Ledamot innovationsrådet

Namn: Ingela Stenson

Titel: Omvärldsanalytiker

Oanad talang: Ulf Lundellfantast. Spelar gitarr och sjunger. Kalaskokerska - älskar att ordna fester.


Kort CV:
Omvärldsanalytiker på United Minds med lång erfarenhet av kommunikation, PR och ledarskap. Kommunikationsspecialitet att lyfta företeelser och personer från okänt till känt, från oordning till ordning, från negativt till positivt med hjälp av gedigen kunskapsinhämtning i form av undersökningar, analyser, målgruppskunskap i kombination med strategiskt tänkande och målfokus.

Min bakgrund är hushållslärare, journalistutbildning, PR- och informationsutbildning på Berghs School of Communication.

Jag har genom åren ansvarat för en rad stora organisationer och projekt, såsom Mjölkfrämjandet, Årets Kock, Caffe Latte, Ostfrämjandet och Bocuse d’Or. Andra meriter är chefredaktör för tidningen Mjölkspegeln, ordförande i Livsmedelsföretagens kommunikationsgrupp, arbetat i projekt med samtliga jordbruksministrar de senaste 20 åren, grundare av Skolmatens Vänner m m. Har mottagit flera utmärkelser som t ex en av tre mäktigaste matprofilerna i Sverige 2002, fått utmärkelse som central dirigent i integrerad kommunikation, diplom av föreningen Låt Måltiden Blomma. Styrelseledamot i Marknadsföreningen i Stockholm (2003 - ) och i Restaurangakademien (2002 – 2007). Medförfattare i stora PR-boken, krönikör i tidningen Restaurang och Storkök. Ingela är också en mycket flitigt anlitad föredragshållare inom mat- och livsstilsområdet.


Uppdaterad: 2012-01-26

Sidansvarig: Lennie Reimers