Örbyskolan i Örby - år F-9

Salladsbordet med sitt färgsprakande upplägg är en bidragande orsak till succén med det nya matkonceptet i Örbyskolans matsal. Nu säger ingen längre att maten är äcklig. Trenden har vänt och idag hörs bara positiva tongångar om skolmaten.

Att vända en trend

I Örbyskolans restaurang lagas ca 600 portioner mat varje dag. För att se vad eleverna tyckte om maten gjorde man en enkätundersökning. Då resultatet visade att ett missnöje fanns gällande maten beslutade man sig för att gör något för att vända trenden.

Örbyskolans kök åkte till Trollhättan på studiebesök som hade lagt upp ett helt nytt koncept som kallades ”mat och hälsa”. Studiebesöket gav inspiration i övermått och väl hemma i Mark satte Örbyskolans kök igång att jobba på en egen modell. De kom fram till att de ville göra maten så attraktiv som möjligt så att alla skulle vilja komma till matsalen och äta. Det ska finnas flera valmöjligheter, något för alla så ingen blir besviken. De som kommer till matsalen ska slås med häpnad.

Attraktiv mat

Nu läggs maten upp som en buffé och både elever och personal får själva gå och ta vad de önskar. Varje dag serveras, förutom en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ, dagens soppa och en färgsprakande, välbesökt salladsbuffé.

Miljön runt maten är viktig. Det ska se snyggt och prydligt ut och maten presenteras i en miljö bland snygga skålar, dukar, växter och ljus. Allt för att stimulera till matglädje och goda matvanor. Det ska kännas lite som att äta på restaurang och personalen satsar på att vara snyggt och proffsigt klädd och ge ett trevligt bemötande. Detta ger högre status och ger automatisk en bättre arbetsmiljö för samtliga som vistas i köket och matsalen, både för såväl personal som gäst.

Det tär att hela tiden få negativ kritik. Att få positiv kritik är värt hela det merarbete som den nya skolmaten innebär. För att få fler att äta lunch kan eleverna då och då vinna biobiljetter i matsalen. Kökspersonalen delar med jämna mellanrum biobiljetter till några elever. Man anser att man är en vinnare om man äter skollunch och blir alltså dubbel vinnare med hjälp av biobiljetten.

Föreläsning och elevmedverkan

Köket och skolsköterskan har tillsammans med kommundietisten och tandhälsan haft föreläsning för eleverna om vikten av att äta frukost. Då bjöds alla elever på nyttig frukost och en kort föreläsning.

Två gånger per termin träffas matrådet där ett kostombud från varje klass finns med. De arbetar med matsedelsplanering och temaveckor. I år 4 och 5 har eleverna internprao i skolrestaurangen vilket ökar förståelsen för varandras situationer. Vid niornas avslutningsmiddag är eleverna med och planerar menyn och dukar. Örbyskolans kök lagar maten men har hjälp av elever från kommunens restaurangskola som lagar mat och serverar.

Att trenden har vänt och att skolmaten har fått en helt annan status går inte att ta miste på.

Här är några kommentarer från Örbyskolans elever:

• "Tänk att den enklaste makaron är god nu när vi har så mycket gott och nyttigt i salladsbuffén!"
  • "Soppa är gott och det är roligt att ta soppa ur vår fina soppterrin."
  • "Mattanterna är så glada nu för tiden!"
  • "Det känns jättekul att gå till maten varje dag nu."
  • "Vår matsal är den finaste i hela Mark!"

Skolans tips
!
• En god dialog mellan elever och skolrestaurangs personal är A och O, detta får vi via intern prao och täta matråd.
• Att få dålig kritik tär på personalen mer än att få det ”extra” jobb det innebär med vår extra ordinära salladsbuffé och alternativa maträtterna.
• Vi vill vara proffsigt klädda och ha en trevlig och avslappnad attityd mot våra matgäster, med yrkesstolthet vinner man respekt.

Ladda ner som pdf här!

Uppdaterad: 2011-03-18