Geocaching

Geocaching är en modern form av skattjakt utomhus. Deltagarna (geocachare) använder sig av ett globalt positioneringssystem (gps), och med hjälp av en mobiltelefon eller handburen gps gömmer eller söker man efter små eller stora gömmor (cacher).

Cacherna finns i olika storlek och är olika svåra att hitta. De är placerade i olika terränger, ofta mitt i staden där du bor eller nära din skola. Enbart i Sverige finns omkring 30 000 cacher att leta efter.

Tips till dig som lärare

Vad behövs för att komma igång?

  • Handburna gps:er eller mobiltelefoner med inbyggd gps. I de nya Android-mobilerna kan man ladda ner program/appar med gps-funktioner och då krävs ingen gps mottagare. Några av elverna kan kanske använda sin egen mobil.
  • Tillgång till internetuppkoppling om du tänker använda gps mottagare. På den officiella webbplatsen för geocaching www.geocaching.com hittar man alla uppgifter om den cache man vill söka efter. När du laddat ner cachens koordinat från webbplatsen, så är det bara att med hjälp av gps:en leta dig fram till gömstället.
  • Handledning för lärare finns att få via www.geobloggen.com och www.geocaching.se/

När du vill utveckla geocachingen!

  • En rolig tävling på utflykten eller hajken är att gömma varje del av ett stormkök på olika koordinater. Låt eleverna tävla i lag om hur snabbt de kan hitta och sätta ihop ett stormkök.
  • Skaffa en travel bug – en skalbagge som får flyttas från en cach till en annan. Gör den till klassens egna genom att låta eleverna döpa den och välja vad som ska fästas i den. Placera ut den under en av era turer och sen kan ni göra det till en vana att följa resan som travelbugen gör genom mugglare som flyttar den. Lektioner kan t ex kopplas till den platsen buggen kommit till.

Uppdaterad: 2012-02-22

Sidansvarig: Camilla Bergholm