Nyheter - Restaurang- och hotellhögskolan

Mischa Billing,2009 års vinprofil

2009-11-13

Mischa Billing fick priset som Årets Vinprofil 2009 av föreningen Munskänkarna i samband med mässan Det Goda Köket i helgen.

Mischa Billing får priset med motiveringen "Som skribent i flera tidningar och som vinprofil i flera TV-program har Mischa Billing gjort sig känd som en av Sveriges ledande vinkännare. Hon har på ett engagerat sätt arbetat för sommelieryrkets och dryckeskunskapens utveckling och ökade status, både inom sommelierföreningen och genomsitt arbete på Restauranghögskolan i Grythyttan. Genom sitt intresse för kombinationen mat och dryck har hon hjälpt många vinintresserade till spännande och njutningsfulla ögonblick."

Mischa Billing, som är lektor i dryckeskunskap vid Grythyttan, började sin bana på Petri Pumpa i Lund, där hon var dryckesansvarig och restaurangchef med ansvar för matsalen. Hennes engagemang för sommelieryrket ledde henne till ordförandeposten i Svenska sommelierföreningen, där hon instiftade det svenska mästerskapet, och sedan till posten som generalsekreterare i Internationella Sommelierförbundet där hon gjord de senaste två världsmästerskapen. Mischa är också vice preses i Svenska Vinakademin, fick utmärkelsen "Årets näsa" år 2000 samt "Årets hederstryffel" år 2008

Uppdaterad: 2014-09-16

Sidansvarig: Dennis Iso-Salo