Nyheter - Restaurang- och hotellhögskolan

Arvid Rosengren Nordisk Mästare Sommellerie 2009

2009-10-26

Namn: Arvid Rosengren
Utbildning: Sommelier Högskoleprogrammet 2006-2008
Ålder: 24 år
Bor: Möllevången, Malmö
Jobbar nu: MASH, Köpenhamn (www.mashsteak.dk)
Tidigare sommelierjobb: Le Rouge, Stockholm
Bästa vinboken just nu: Nu och alltid: The Story of Wine, Hugh Johnson
Dricker helst: Moselriesling eller Ginger Ale!

8e januari kommer preliminärt Arvid Rosengren att tillsammans med Mischa Billing ge en föreläsning om sommellerie. Mer information om detta följer.

Grattis till titeln nordisk Mästare i Sommellerie. Hur känns det?

Tack! Känslan är naturligtvis fantastisk. Det känns helt klart skönt att ”få betalt” för tiden man lagt ner på träning och läsning varje dag de sista månaderna. Samtidigt så lägger man ju ribban högt för sig själv. Jag är ju trots allt ganska nybakt och har haft fördelen att vara okänd underdog. Det kan man nog glömma nu.

Hur har träningen inför mästerskapet sett ut?

Det är helt klart teorin som är viktigast för att komma långt och det är det som jag fokuserat på. Jag har läst i vart fall två timmar varje dag. Det praktiska har jag tränat tillsammans med de två danska kandidaterna, en dag i veckan under tre månader. Över huvud taget hade jag velat vara bättre förberedd, men jag råkar också jobba på vad som är Köpenhamns otvivelaktigt populäraste restaurang just nu. Svårt att kombinera, men det gick ju bra ändå.

Vad har varit lättast och vad har varit svårast?

Det svåraste har varit att hitta motivationen för de mer obskyra momenten och avsnitten. Att läsa in vinmakningstermer på slovenska, ungerska druvsynonymer och så vidare har begränsat underhållningsvärde. Speciellt när det ofta har inneburit att man har fått avstå något annat, mycket roligare.
Den praktiska träningen har varit lättare, mycket på grund av att vi har varit ett par stycken som tränat tillsammans. Det är något jag kan rekommendera till alla som vill tävla, skaffa en partner så man kan sporra varandra.

Varför vann du?

Jag var fruktansvärt nervös inför finalen, då jag var ganska säker på att jag hade gjort en bra semi och skulle behöva stå på scen. Men när lamporna väl tändes så lyckades jag fokusera och ha roligt! Jag kanske frångick en del av det helt tekniskt korrekta till fördel för en mer avslappnad attityd, vilket domarna nog gillade. Det är ju trots allt en servicesituation, då är det viktigare att le och vara trevlig än att servera från rätt sida av gästen och svettas och sura.

Du gick högskoleprogrammet för sommelierer på Grythyttan under åren 2006-2008. Vad har utbildningen betytt för dig?

Grythyttan har självklart betytt en hel del. Det var ju där grunden lades. Framför allt tycker jag att utbildningen gav förståelsen som kan bli svår att plugga in på egen hand. Alla detaljer kan man ju läsa sig till själv, men sambanden i vinvärlden är svårare; exempel Mischas klassiska tentafråga ”Redogör för skillnaderna och likheterna mellan vinområde X och Y”. Men det är trots allt viktigt för en sommelier att kunna Grand Cru-markerna i Bourgogne och i alla fall ha ett litet hum om vilka slott som rankas var i Bordeaux.

Vilket råd vill du ge dagens Grythytte studenter?

Plugga! Examen är inte slutet. Nöj er inte med minimum. Om det finns något fel med utbildningen så skulle jag säga att det är för enkelt att glida igenom. Hoppsan, plötsligt är man sommelier! Det är så lätt att tro att man är färdiglärd för det. Jag räknar med några milstolpar i min karriär med ungefär 6 månaders mellanrum: Examen, intagning till sommelierföreningen, SM, NM. För varje milstolpe har jag tänkt tillbaka och sagt ”Vad mycket mer jag kan nu än jag kunde sista gången!”. Så det gäller verkligen att fortsätta läsa, oavsett vad kursplanen eller provresultatet säger.

I Grythyttan har ni har tillgång till de bästa föreläsarna och lärarna och inte minst ett fantasiskt bibliotek. Utnyttja det. Det finns alltid mer att lära.

Tävla! Under utbildningen trodde jag aldrig att jag skulle tävla. Jag tyckte, och tycker fortfarande, att tävlandet inte är det bästa sättet att mäta hur duktig en sommelier är. Det är en konstlad situation och mycket av vetandet använder man sällan eller aldrig i sitt arbete. Men faktum är att det är det absolut bästa sättet att lära sig. En tävlingssommelier har lagt ner det extra arbete och all kunskap ger också en säkerhet och auktoritet i det dagliga. Så mitt råd är att ställa upp till SM redan i vår. Då har man ett mål och något att bli motiverad inför. Sen om man kommer till final eller ej, det har ju inte så stor betydelse. Se det som en möjlighet att mäta sin kunskapsnivå och framförallt närverka lite.

Med en NM-titel i handen, hur ser framtiden ut?

Jag har fram till nu sagt att det i alla fall blir ett sabbatsår då jag tycker att träningen gått ut över mitt sociala umgänge alltför mycket. Men man får blodad tand, så jag ger inget definitivt svar på om ni får se mig i SM nästa år. Vi går ju in i högsäsongen och det är mycket jobb. Jag ska i alla fall läsa något annat än vinböcker på de närmsta månaderna.

Mischa Billing

Uppdaterad: 2014-09-16

Sidansvarig: webbsupport