Nyheter - Restaurang- och hotellhögskolan

Kött är temat när Gustav Trädgårdh gästföreläser i Grythyttan.

2012-02-22

Segrare i årets kock 2010 och köksmästare på Sjömagasinet i Göteborg, Gustav Trädgårdh, är på plats i Grythyttan och gästföreläser om kött i kursen Kulinariskt hantverk I.
16 olika rätter tillagades under dagens kökspass med Gustav. Njure, lever, bräss, älgytterlår, högrev, oxkind, vaktel, anka, kycklinglever var dagens tema. Kalvbrässen och njurpajen rankades högt när rätterna avsmakades och bedömdes.

FYRA FRÅGOR TILL GUSTAV:

1. Hur ser du på att det på universitetsnivå ges utbilding med inriktning mot kockprofessionen?
Det behövs, det berikar att koppla teori och vetenskap till matlagning. Jämför det med att bara träna fotboll, det ger inte den bäste spelaren. Man måste kombinera det med taktik...
2. Vilket är ditt viktigaste budskap till studenterna? Att fullfölja och slutföra det man håller på med. Det spelar ingen roll om det är utbildning eller uppgifter på jobbet. Det krävs att man är lite "besatt" för att riktigt lyckas med något. Och man måste också känna glädje för det man gör. Längta till jobbet men även längta hem.
3. Vad är en toppkrog för dig? Det är många saker som gör en krog bra. Trendspaningen som görs varje år i Årets kocks regi säger; bra mat, bra miljö, bra service och en etablerad och dokumenterad krögare. Detta håller jag med om. Det kan serveras bra husman eller sushi, det måste inte vara lyx. Lyx är inte inne nu men att göra det lyxigt utan exklusiva, dyra råvaror det är inne. Mat lagad med omtanke och kärlek!
4. Vad är "fredagsmys" mat för dig? Har småbarn hemma, så jag kan erkänna att jag är hjärtligt trött på tacos... Men, 1 kg färska räkor är aldrig fel. Till dem en liten bytta med god majonnäs, en flaska knastertorr Chardonnay och lite god ost som avslut, det är alltid gott!

Uppdaterad: 2014-09-16

Sidansvarig: webbsupport