Nyheter - Restaurang- och hotellhögskolan

Sveriges första Master of Wine föreläste om vin- och sprithandel.

2011-11-08

Nyligen var Ulf Sjödin på besök och undervisade om vin- och sprithandel i kursen Världens vin och sprit II. Det är en valbar kurs för programstudenter som också är öppen för distansstudenter.

Ulf Sjödin arbetar som kategorichef på Systembolaget. Han är också den förste svensk som kvalificerat sig för medlemskap hos The Institute of Master of Wine och är därmed en av 299 personer i världen som har rätten att titulera sig Master of Wine.

4 FRÅGOR TILL ULF

1. Vilket är ditt viktigaste budskap till studenterna? Det absolut viktigaste när det gäller vin- och sprithandel är att man kan och förstår alkohollagen. Ett absolut måste.

2. Vad tog du själv med dig hem från mötet med studenterna på Restaurang- och hotellhögskolan? Det som gör att jag prioriterar att ta mig tid att åka till Grythyttan och undervisa är att jag alltid får någon "ny" fråga av studenterna som jag aldrig fått tidigare. Alltså en fråga som jag själv måste fundera kring för att besvara. Det gillar jag!

3. Vilka kunskaper krävs om man vill arbeta med vin- och sprithandel? Man måste kunna och förstå området handel. Det handlar inte om att vara bäst på vinprovning. Man måste kunna och förstå affärsnytta: Vad är det kunder gillar? Alltså inte bara dyra och exklusiva viner, utan vad som säljer, marginaler osv.

4. Vilken är din favoritdruva denna vecka? Syrah. Den är så bra på att uttrycka ursprung, den visar området, klimatet den växt i osv. Ja, helt enkelt perfekt när man undervisar om vin.

Uppdaterad: 2014-09-16

Sidansvarig: Helene Gustafsson