Nyheter - Restaurang- och hotellhögskolan

Sveriges andra Master of Wine gästföreläste i Grythyttan

2011-12-19

Madeleine Stenwreth MW är en återkommande gästföreläsare som nyligen besökte Campus Grythyttan och delade med sig av sitt stora kunnande inom vin- och sprithandel till studenterna i kursen Världens vin och sprit II. En valbar kurs för programstudenter som också är öppen för distansstudenter.

Kort om Madeleine Stenwreth:
Uppväxt i krögarfamilj och har ett förflutet som yrkesverksam sommelier på fem-stjärniga hotell, student vid Cape Wine Academy i Sydafrika, ansvarig för Wines of South Africa, inköpare på Systembolaget, Quality & New Products Development Manager hos PrimeWine Group. Dessutom kvalificerade hon sig som andra svensk till medlemskap på The Institute of Master of Wine (2008) och har därmed rätt att titulera sig Master of Wine. Idag driver hon Madeleine Stenwreth Wine Consulting AB och jobbar på internationell basis med globalt välrenommerade vinproducenter och nordiska vinimportörer, samt är aktiv som internationell jurymedlem i vintävlingar runt om i världen.

4 FRÅGOR TILL MADELEINE
1. Vilket är ditt viktigaste budskap till studenterna?
Att de förstår respektive ursprung och dess viners roll på den internationella vinmarknaden, både historiskt och framtida potential. Att man måste se viner i sin helhet, i hela vinsammanhanget och kommersiellt, samt att så kallade fine wines är en relativt liten andel av den kommersiella helheten.
2. Vad tog du själv med dig hem från mötet med studenterna på RHS? Jag får energi av deras stora intresse, deras passion. De ställer bra frågor som gör att även jag utvecklas i mitt möte.
3. Om du skall ge studenterna ett tips för framtiden, vad är det? Att de sätter sig in i vad det är som gör att vinindustrin går runt, det kommersiella tänket. Att vara "vinnörd” är det som gör att vi som älskar vin håller på. Det som driver oss framåt, men är inte det som får vinindustrin att går runt!
4.a Vilket blir ditt favoritvin på julafton? Ja, du… det blir champagne istället för glögg och sen öppnar jag nog en flaska Quinta do Noval 40 year old tawny Port från lådan jag fick i pris för bästa Master of Wine-avhandling; The effect of altitude on Malbec in Mendoza.
4.b Vilket är det godaste julgodiset? Om det ska vara mer juligt än härlig mörk kakaostinn choklad så blir det nog knäck och ischoklad - hemgjord.

Uppdaterad: 2014-09-16

Sidansvarig: Helene Gustafsson