Nyheter - Restaurang- och hotellhögskolan

Uppmärksammad och flerfaldigt prisad matdebattör på plats i Grythyttan

2011-12-16

Frågorna om matens ursprung och vår strävan efter genuina måltidsupplevelser är några av samtidens viktigare gastronomifrågor som Restaurang- och hotellhögskolan vill sätta mer forskningsfokus på.

Som ett led i denna strategiska insats höll författaren och matdebattören Mats-Eric Nilsson den 14 december en välbesökt föreläsning på Restaurang- och hotellhögskolan under rubriken ”Efter pulvermoset”. Mats-Eric lyfte bl.a. fram att konsumentens ökade kunskap om mat, dryck och smak kommer resultera i ökade och utvecklade krav på framtidens livsmedel, både vad gäller hur de tillverkas och hur de sedan kommuniceras. Både konsumentens och måltidsgästens upplevelse av mat och måltid blir större med en mindre anonymiserad mat och just oklara livsmedelstillsatser och andra beståndsdelar som bara är kända under koder kan skapa en känsla av osäkerhet och skojeri där tillverkare vill skyla över det faktum att man inte har riktiga råvaror i produkterna, menade Mats-Eric. Han visade också på samband mellan att samtidens tendens till ett konstant ätande är skapad ur en upplevd tidsbrist för riktiga måltider. För att tillfredställa denna känsla har många nya livsmedelsprodukter uppfunnits som kan ätas när som helst och som är tillgängliga i allt från vanliga butiker till apotek och bensinstationer. Ett allvarligt problem i dag är att livsmedelsprodukternas blandningar har livsmedelstillsatser av många olika slag. T.ex. tillsatser som endast syftar till att fejka äkthet och spara pengar för producenten. Dessutom riskeras att ett avståndstagande skapas från de tillsatser som förhindrar att livsmedel under tillverkning, transport och butikslagring blir till effektiva giftblandningar. Föreläsningen åhördes av ett fullsatt auditorium av både studenter och företrädare för regionens framgångsrika livsmedelsföretagare.

Författaren Mats-Eric Nilsson föreläste för studenter och företagare i Grythytte-området.

Gastronomiska teatern var fylld till mer än sista plats.

Samtidens maträtter använder inte bara klassiska råvaror som ingredienser utan också laboratoriesammansatta produkter. Här en artificiell guacamole byggd på anonymitet och koder.

Och här är ett mer traditionellt gucamolerecept byggt på öppenhet.

Efter föreläsningen bjöds till glöggmingel i kokboksbiblioteket. Här enhetschef Ute Walter i samspråk med Per Fritzell från Grythyttan Vin.

Ölands Gymnasiums rektor Christina Larsson på studiebesök i Grythyttan, Här tillsammans med författaren Mats-Eric Nilsson.

Lektor Richard Tellström tackade Mats-Eric med både fluida gåvor från bygden och andlig spis i form av Restaurang- och hotellhögskolans vetenskapliga seminarieserie ”Sinnena och konsten”

Uppdaterad: 2011-12-20

Sidansvarig: Helene Gustafsson