Bostäderna

Örebrobostäder AB (ÖBO) och övriga bostadsbolag erbjuder studentboende i ett tiotal områden. Utbudet är varierat: enkelrum eller kompisboende, möblerat eller omöblerat, nära Campus eller närmare centrum. En sak är gemensamt för alla studentlägenheter, du har tillgång till Internet via bredband.

Om du redan bor i eller i närheten av Örebro kan bostadsproblemet vara löst. För dig som behöver flytta till Örebro och inte har någon lägenhet erbjuder ÖBO dig bostadsgaranti.

Bostadsgarantin

  • garanterar dig ett erbjudande om boende inom en månad efter att du har ansökt om bostad och visat att du har antagits till Örebro universitet. Kontraktet kan dock gälla senare inflyttningsdatum. Är lägenheten ledig skrivs kontrakt per omgående.
  • är ett korttidskontrakt på högst en termin i en omöblerad lägenhet
  • omfattar de lägenheter som, för tillfället, är lediga. Det innebär att bostadsgarantin omfattar såväl bostäder nära campus, i centrum eller våra ytterområden.
  • kan innebära att lägenheterna är mixade, det vill säga att du får dela lägenhet med både killar och tjejer.
  • gäller dig som bor utanför pendlingsavstånd till Örebro

Läs mer om bostadsgarantin på ÖBO:s hemsida

Om du kommit in på andra eller tredje antagningen, och alltså inte kunnat ställa dig i bostadskö i god tid anordnas, om det inte finns lediga bostäder, akutboende. Ansvarar för akutboendet gör Örebro studentkår som vid varje terminsstart hjälper studenter utan boende. På detta sätt kan man få tid i ytterligare cirka en månad att hitta en bostad.

Läs mer om akutboende på studenkårens hemsida

Boende vid Campus Örebro

Studentlägenheter är antingen rum i en korridor eller en vanlig lägenhet som endast får hyras av studenter. Det finns ofta speciella fördelar med dessa lägenheter, exempelvis lägre hyra, hyresfria sommarmånader eller bredband som ingår i hyran. Du kan välja mellan att hyra studentrum möblerat eller omöblerat. De flesta studentlägenheterna ligger i närheten av campus, men en del av dem hittar du i andra delar av Örebro.

Några saker som kan vara bra att komma ihåg vid flytten är att skaffa en bra hemförsäkring och att i förväg hålla koll på de kostnader som eget boende innebär, till exempel telefonabonnemang och tv-licens.

Adresser till olika fastighetsbolag där du kan ansöka om boende

Boende vid övriga campus

Även vid universitetets campus i Grythyttan och Karlskoga är bostadssituationen god. Det finns gott om alternativ för dig som behöver någonstans att bo.

Adresser till olika fastighetsbolag där du kan ansöka om boende

Folkbokföring när du flyttar

Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor. Var du är folkbokförd har stor betydelse för till exempel rätten till bidrag och förmåner.

Läs mer om folkbokföring när du flyttar på skatteverkets hemsida.

Uppdaterad: 2013-11-13

Sidansvarig: Anna Asplund