Melodifestivalaktuella Tribe Friday: ”Vi spelade in låten på Musikhögskolan i Örebro”
”Det känns jättejättekul, men också läskigt, spännande och annorlunda – det känns på så många sätt samtidigt”, säger Noah Deutschmann (mitten) i Tribe Friday, om att tävla i Melodifestivalen 2022. Foto: Miranda Fredriksson.
Idag öppnar ansökan till de konstnärliga kandidatprogrammen i musikalisk gestaltning vid Musikhögskolan på Örebro universitet.
– Jag har försörjt mig som artist på heltid sedan jag tog examen – det hade aldrig hänt utan Musikhögskolan, säger Noah Deutschmann, alumn och sångare i Melodifestival-aktuella bandet Tribe Friday.
Förra veckan kom nyheten att det Storå-baserade bandet Tribe Friday, som har koppling till Musikhögskolan vid Örebro universitet, tävlar i Melodifestivalen 2022 med låten ”Shut me up”. En låt som är inspelad på Musikhögskolan i Örebro.
Gitarristen i Tribe Friday, Isak Gunnarsson, är nämligen student på det konstnärliga kandidatprogrammet i musikalisk gestaltning med inriktning mot musikproduktion och songwriting. Bandets sångare, Noah Deutschmann, tog examen från samma program i våras.
– Jag är verkligen så nöjd och tacksam över utbildningen. Programmet ger en enorm bredd av kunskaper och färdigheter som är så viktiga om du ska kunna ha en karriär inom musik idag, utan att vara beroende av andra människor, säger Noah Deutschmann.
”Extremt kompetenta lärare – och en studio i världsklass”
– Du får inte bara lära dig studioteknik och det tekniska, utan också om låtskriveri, entreprenörskap och om hur man driver företag. Lärarna är extremt kompetenta och på Musikhögskolan finns dessutom en av Sveriges absolut finaste studios, den är verkligen världsklass, säger Noah Deutschmann.
Även låtskrivaren och örebroaren Tim Larsson är klar för Melodifestivalen 2022. Han är en av låtskrivarna till låten ”Som du vill”, som framförs av artisten Theoz. Tim Larsson är en veteran i sammanhanget, och har genom året varit med och skrivit sammanlagt 23 låtar som tävlat i Melodifestivalen. Han står bland annat bakom hits som Martin Stenmarcks ”Las Vegas”, Boris Renés ”Put your love on me” och två av Linda Bengtzings mest kända låtar: ”Hur svårt kan det va?” och ”Alla flickor”.
– Melodifestivalen är ett väldigt stort program som många tittar på – och för oss låtskrivare blir det också lite som en branschträff, där man träffar folk och knyter kontakter, berättar han.
Hitmakare – och lärare på Musikhögskolan
Sedan många år tillbaka undervisar Tim Larsson också på det konstnärliga kandidatprogrammet i musikalisk gestaltning med inriktning mot musikproduktion och songwriting. Han bidrar bland annat med kunskap om hur branschen ser ut, vilka rättigheter och skyldigheter man har som musiker och om hur man gör för att tjäna pengar i branschen.
Varför tycker du att man ska gå en utbildning i musik?
– Det konstnärliga kandidatprogrammet ger en otrolig bredd – och ju mer du lär dig, desto mer vågar du testa. Musikhögskolan erbjuder en himla bra miljö med kreativa människor och teknisk utrustning som gör att folk utvecklas och får nya perspektiv på musik.
Han tycker att alla som är intresserade av musik, även de som hållit ett tag i branschen, ska ta chansen att söka till programmet.
– Du blir säkrare på dig själv och din egen förmåga tack vare att du lär dig att hantera både människor och teknisk utrustning. Dessutom får du inspiration och ett nätverk som gör att du förstår branschen bättre, säger Tim Larsson.
Text: Anna Lorentzon
I dag startar ansökningsperioden till Konstnärlig kandidatexamen i musikalisk gestaltning vid Musikhögskolan på Örebro universitet. Programmet finns med fyra inriktningar: Kammarmusik, Jazz och pop, Komposition samt Musikproduktion och songwriting.