Nystart för möte mellan forskare och praktiker om genus och jämställdhet
Maria Jansson, professor i genusvetenskap, berättade om bredden i forskningen relaterat till genus som bedrivs på Örebro universitet.
Nya infallsvinklar för forskare. Eller stöd av forskningen för att utveckla jämställdheten i en kommun.
Efter några års uppehåll var det dags för ”genusmingel” på Örebro universitet, en mötesplats för forskare och praktiker.
– Om jag som forskare kan förmedla problem med hur jämställdhetspolitiken bedrivs, så kan praktikerna förhoppningsvis göra så att det blir bättre, säger Maria Jansson, professor i genusvetenskap, som ledde mötet tillsammans med Kajsa Saleem, jämställdhetsansvarig på Länsstyrelsen i Örebro.
Liisa Husu, seniorprofessor i genusvetenskap, deltog på länk och berättade hur genusminglet startade 2013 som ett sätt att föra samman forskningen vid Örebro universitet med praktikerna, i samarbete med Länsstyrelsen. ”Genusminglet” blev en årlig mötesplats fram till 2017. På tisdagen var det dags för en nystart.
En av praktikerna var Josefine Göthenberg, som arbetar med översiktsplanering i Askersunds kommun:
– Genusperspektivet är viktigt för att planera framtida bostadsområden. I dag har vi bostadsområden som bygger på bilism och där varje bostad är som en ö och leder till isolering, säger hon.
Kanslichefen Anette Jonson har nyligen fått ansvaret för att ta fram en övergripande strategi för jämställdhet i Karlskoga kommun.
– Vi ute i kommunerna är ganska ensamma och behöver stöd av forskningen för att arbetet ska bli långsiktigt hållbart. Det är också viktigt för mig att vara del i ett nätverk, säger hon.
Maria Jansson presenterade mångfalden av forskning som samlas inom genusvetenskapen vid Örebro universitet och Kajsa Saleem berättade om den nya ”Örebro läns strategi för jämställdhet 2021-2024”.
Minglet har som mål att leda vidare till mer samverkan. Tobias Axelsson, forskare i genusvetenskap och universitetslärare i samhällskunskap, var tidigare med och arrangerade genusminglet, då som representant för Länsstyrelsen.
– Samhället förändras hela tiden så för mig som lärare är det viktigt med kontakter ute i samhället. Som forskare, bland annat om jämställdhet i förskolan, är jag helt beroende av kontakter med kommuner.
– Vi gör också mycket likadana saker, så uppdelningen mellan forskare och praktiker stämmer inte alltid med verkligheten, säger han.
Text och foto: Maria Elisson