Världens smartaste studentrum

Allt är möjligt med ny teknik – och kreativt tänkande

Allt är möjligt med ny teknik – och kreativt tänkande

– Med 3D-skrivare kan vi skriva ut flygplansdelar, mat eller till och med kroppsdelar. Det finns egentligen inte några begränsningar - men tekniken måste utvecklas. Det får framtidens civilingenjörer vara med och göra, säger professor Lars Pejryd. Han är en av forskarna bakom civilingenjörsprogrammet med inriktning på industriell ekonomi.

I en 3D-skrivare byggs föremål upp lager för lager med ett pulver – som i dag oftast är gjort av metall eller plast men som kan bytas ut mot andra material. Lars Pejryd jämför det med att bygga sandslott.

– Man kan säga att vi förr byggde med en hink – vi fyllde den med sand och lade den på plats. En sandhög som från utsidan ser ut som ett slott. Med 3d-teknik kan vi istället bygga ett riktigt slott in- och utvändigt. Med väggar, trappor, fönster, dörrar och möbler. Lager för lager bygger vi de detaljer vi vill ha med. Där det inte ska vara något lämnar vi tomrum.

Lars Pejryd

Lars Pejryd har skrivit ut en del i metallpulver.

Tomrum, att bygga ihåliga föremål, gör det möjligt att tillverka delar som väger mindre – något som flygindustrin är speciellt intresserad av eftersom de kan flyga längre med mindre bränsle.

– Men 3D-printing kan användas för att lösa helt andra problem också. Att tillverka en höftledskula som är perfekt anpassad efter patienten eller printa ut mat.

Med begränsade naturresurser och en växande befolkning behöver vi använda oss av nya råvaror. Gräshoppor, honungsbin och mjölbaggar är möjlig mat och går att mala ner till mjöl och printa ut som mat eftersom många inte är vana vid att äta insekter.

Men om vi, som i fallet med lättare flygplan, bygger föremål med invändiga detaljer som inte går att ta isär är det svårt att veta om de är bra. För att kunna kontrollera kvaliteten utvecklar forskare 3D-röntgen.

– Då kan vi kontrollera dem utan att förstöra dem. Det är som att ta reda på vad som är i Kinder-ägget utan att öppna det – eller en julklapp för den delen. Det är roligt på julfesten, skrattar han.

3D-tekniken är ny och ännu är den för dyr att använda inom många områden. Men utvecklingen går snabbt framåt.

– Framtidens civilingenjörer kommer kunna vara med och skapa en spännande utveckling, avslutar Lars Pejryd.