Världens smartaste studentrum

Fyra tecken på att framtiden redan är här.

Framtidens tekniktrender från South by Southwest-festivalen i Austin, Texas

Framtidens tekniktrender från South by Southwest-festivalen i Austin, Texas

På SXSW-festivalen översköljs besökarna av det senaste inom musik och film, men också av den senaste tekniken och nya digitala tjänster i kategorin Interactive. Mycket av det som presenteras och förevisas här är fortfarande på prototypstadiet och ger en bra bild av hur framtiden kommer att se ut inom de närmsta åren.

Det handlar mycket om nya, spännande upplevelser och livsstilar som kommer att bli möjliga med teknikens utveckling. VR, virtual reality, dominerar stort och går att testa i alla dess former. Från Googles enkla kartongglasögon med film i 360 vy till avancerade hjälmar, hörlurar, handskar och simulatorer som kan få dig att uppleva att du lagar ett rymdskepp i omloppsbana över jorden eller räddar en hund längst ut på en planka som hänger ut ur en skyskrapa.

1. Dyr teknik bli tillgänglig – VR-glasögon lika självklart som en fjärrkontroll

Tekniken bakom VR är egentligen inte särskilt ny, det nya är att den kommer att bli tillgänglig för vanliga människor som har en smartphone i fickan. Även upplevelser som kräver mer kraftfull VR, till exempel spel, är på väg hem i människors vardagsrum. Oculus Rift är först ut och snart följer Playstation med en hemmalösning till överkomligt pris.

2. "Selfie-pinne-dödaren" – den flygande kameran

Upplevelser har som bekant blivit något att dela med andra. De sociala nätverken expanderar och även olika möjligheter att dokumentera sina upplevelser. Flygande kameror, eller drönare, blir allt mer avancerade och automatiserade. GoPro, den lilla actionkameran finns redan på konsumentmarknaden. Men morgondagens kamera är ännu mer flexibel. Du plockar bara fram den ur ryggsäcken och slänger upp den i luften så börjar den filma dig på lagom avstånd. Den ultimata selfie-pinnen med andra ord!

3. Internet of Things implementerat i hemmet på riktigt

Den flygande kameran är bara ett exempel på den explosion av uppkopplade prylar, eller Internet of Things, som vi kommer att se de närmaste åren. Om bara två år beräknas antalet uppkopplade prylar vara flera miljarder. Och det är framförallt i våra hem som i princip varenda inredningsdetalj kommer att kunna mäta, väga, lyssna och prata om allt i vår vardag. Den stora utmaningen handlar om hur vi människor ska lära oss att förstå och hantera alla dessa smarta prylar. Ett ambitiöst initiativ har påbörjats i USA i ett hemliknande lab dit människor kan gå och testa och experimentera för att förstå nyttan och poängen med IoT. http://openhouse.target.com/#/ Labbet fungerar också som input till de företag som utvecklar tekniken vidare, så att de kan förfina kommunikationen mellan människor och maskiner och hjälpa maskinerna att bli ännu smartare.

4. Förarlösa bilar blir standard

Smarta maskiner eller AI, artificiell intelligens, är den teknik vi ser som har allra störst kraft att ändra framtidens samhälle i grunden. AI utvecklas hela tiden, framförallt på områden där det mänskliga tänkandet har brister. Vi människor påverkas ju av känslor, stämningar, humör, minnen och olika omständigheter i allt vi gör. Då kan istället en maskin briljera genom att prestera målinriktat och neutralt. Googles förarlösa bil är ett klockrent exempel som visades på SXSW om hur AI kommer att kunna användas på ett positivt sätt.

Avslutningsvis – den tekniska utvecklingen går inte att hejda

Vad som händer när alla delar av den tekniska utvecklingen börjar prata med varandra är fortfarande ett ämne för vilda spekulationer. Datasäkerhet och personlig integritet diskuterades mycket under SXSW-festivalen. Det vi vet är att den tekniska utvecklingen inte går att hejda, det vi behöver lägga energi och tankeverksamhet på är istället hur vi människor vill förhålla oss till den idag och i framtiden.