Världens smartaste studentrum

Så skapas världens smartaste studentrum

Om rummet

Ett stenkast från Örebro universitets huvudcampus växer ett studentrum fram som inte är likt något annat. Bakom projektet står de nya civilingenjörsprogrammen i datateknik och industriell ekonomi och målet är att skapa världens smartaste studentrum.

Fakta om lägenheten

  • 21 kvadratmeter
  • Ca 600 meter från campus
  • Hyreskostnad ca 4600 kr/månad
  • Bredband, el, vatten och uppvärmning ingår i hyran
  • Fullt utrustat kök
  • Kombinerad tvättmaskin och torktumlare i badrummet

- Det här ska bli ett kreativt rum. Du ska känna lust att skapa stora saker här inne, säger Ann Thübeck, inredare vid Örebro universitet.

Hon ansvarar för möblering och inredning i rummet. För att lyckas skapa världens smartaste studentrum krävs att både inredning och teknik är genomtänkt.

- Jag har tillsammans med våra forskare diskuterat hur vi kan få ihop den tekniska biten med inredningen och funktionen på möblerna och nu ska vi förverkliga idéerna, berättar hon.

– Mycket handlar om behovsanpassning och användarvänlighet, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknologi. Vi driver ett annat boendeprojekt med fokus på välfärdsteknologi för äldre. Där testas till exempel robotiserade videokonferenssystem som gör att vårdpersonal kan "besöka" den boende i hemmet, köra runt och ta en titt. Frågan vi fick ställa oss här var vilka behov teknik kan uppfylla i en students hem, och hur?

Bo, plugga och umgås

Tekniken i världens smartaste studentrum kommer vara interaktiv så att den kan ändras och anpassas beroende på vad man vill att den ska göra. Den ska inte sticka ut utan vara en del av inredningen och en trivsam hemmiljö.

– Ett studentrum har många funktioner. Man ska bo, plugga och kanske umgås där. Användarvänligheten i vårt rum omfattar också möblerna, och multifunktionella lösningar är effektiva i ett studentboende. Höj- och sänkbara bord, som är vanliga på kontor men inte i hem, gör här att matbordet också kan användas som skrivbord – och bardisk.

– Vissa delar av systemet agerar proaktivt, och vissa styr man själv med aktiva handlingar, berättar Amy. Rummet kommer till exempel ha en luktsensor som varnar när något inte luktar som det ska och sensorer i krukväxterna, som svarar när de får frågan "Hur mår du?".

Ändra från studier till sömn

– Interaktiv ljus- och ljudstyrning är en av de självklara tekniklösningarna i rummet. Ljusstyrka, ljusfärg och ljudnivå styrs enkelt med muntliga kommandon. Dessutom är belysningen och skrivbordet kopplade till varandra och när man vill ändra funktionsläge i hemmet, till exempel från studier till sömn, så förändras allt på samma gång, säger Amy.

Färg, form och materialval på inredningen är viktigt för att rummet ska kännas hemtrevligt, kreativt och smart. Basen i lägenheten är ljus och Ann lägger till möbler och inredningsdetaljer i blått och grönt som är lugnande färger och även gult som ökar energin och förbättrar intellektet.

När det gäller tekniken ska det vara robusta lösningar som alltid fungerar. Det uppnås genom att till stor del utgå från maskinvara som redan finns på marknaden och sedan lägga till innovativ programvara för att uppnå önskad funktion.

– Om något ändå skulle sluta fungera ska systemet kunna lösa även det, säger Amy. Om exempelvis en sensor som ska svara på en viss fråga får slut på batteri ska systemet kunna välja en annan sensor istället, för att lösa uppgiften.

Både Amy och Ann har lagt mycket tid och energi på att vinnaren i tävlingen om rummet ska trivas under sina år i Örebro.

– Det ska vara roligt att bo, leva och plugga i Örebro - det gäller alla studenter så klart, avslutar Amy.