This page in English

Forskargrupp

Urologi - Njursten

Om gruppen

Gruppuppgifter

Forskningsämne

Forskningsmiljöer

Njursten är en av de vanligaste och mest utbredda sjukdomarna i urinvägarna. Stenar i urinblåsan har påverkat mänskligheten sedan antiken, men stenar i övre urinvägarna hade varit ett relativt okänt fenomen fram till slutet av 1800 talet. Incidensen av urolithiasis (njurstenssjukdom) har ökat stadigt sedan dess, både i Sverige och i övriga världen, men främst i utvecklade länder. Detta kan vara förenat med förändringar i livsstilen och förekomsten av andra civilisationssjukdomar. Det finns flera medicinska tillstånd (fetma, metaboliskt syndrom, diabetes, hypertoni, hyperparathyroidism, tarmsjukdomar, kateter etc.) och livsstilsfaktorer som ökar risken och accelererar stenbildning.

Njurstensmärta är en av de starkaste smärtorna som en människa kan uppleva och är fortfarande en mycket vanlig orsak till besök på akutmottagningen. De flesta stenar passerar spontant, men stora stenar kan fastna i urinledaren och orsakar då problem som kräver behandling. I Sverige åtgärdas cirka 75% av de behandlingskrävande stenarna med Extrakorporal stötvåg lithotripsi  (ESWL).  Metoden använder chockvågor med hög energi för att bryta upp njurstenen i små bitar.

Vår pågående forskning kring njurstenar handlar främst om komplikationsfrekvensen efter behandling, och att försöka hitta faktorer som kan förutsäga det slutliga behandlingsresultatet av ESWL.

Kontaktperson: Marcin Popiolek,This is an email address