FORSKNINGSMILJÖ

Psykologisk behandling av doftkänslighet

Anmälan till denna studie är avslutad.

Vi söker deltagare som:

  • Är mellan 18 och 70 år och upplever obehag när de kommer i kontakt med dofter.
  • Vill ta del av en psykologisk behandling som bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT) för att bättre kunna hantera dina besvär.
  • Inte är gravid.
  • Har möjlighet att komma till Universitetssjukhuset i Örebro en gång i veckan under två månader hösten 2018.

För vem?

Denna studie riktar sig till dig som upplever obehag av kemiska dofter, så som parfymer, rök eller rengöringsmedel. Att leva med doftkänslighet kan påverka livskvalitén och funktionsnivån i det vardagliga livet negativt. Vanliga förekommande besvär är till exempelvis huvudvärk, yrsel och illamående. Besvären kan också innebära en ökad risk för psykisk ohälsa.

Vad handlar projektet om?

Känslighet för dofter är ett vanligt förekommande problem. Hos vissa medför känsligheten begränsningar i vardagslivet. Syftet med studien är att studera om en ny psykologisk behandling baserat på kognitiv beteendeterapi (KBT) kan hjälpa personer med doftkänslighet. I KBT jobbar man med tankar och känslor och vad man kan göra för att hantera problem. Med dessa nya insatser hoppas vi kunna hjälpa människor att hitta strategier för att hantera den stress och oro som besvärande dofter kan skapa. Dessa strategier kan innebära ett förbättrat psykiskt mående och en ökad livskvalitet.

Hur går deltagande till?

Behandlingen är individuell och kommer att pågå under två månader i slutet av hösten 2018. Deltagandet innebär en veckovis kontakt med behandlare. Vi kommer ge kunskap, tips och verktyg som kan vara till hjälp, och stöttar dig när du testar på att använda dem i din vardag.

Som deltagare i studien kommer du att ombes besvara fem frågor om dina symtom, funktion och mående på daglig basis under 12 eller 13 veckor. Vid tre tillfällen under hösten och ett tillfälle sex månader efter avslutad behandling kommer du att ombes besvara mer omfattande frågeformulär om symtom, funktion och mående samt förväntningar på behandlingen och eventuella negativa effekter av behandlingen.
Detta är för att du och vi ska se om denna behandling hjälper dig. Så snart som du har anmält intresse kommer vi att kontakta dig.

Var?

Besök hos behandlare äger rum på Arbets- och miljömedicin, Universitetssjukhuset Örebro.

Finns några risker med att delta?

Psykologiska interventioner innebär så gott som alltid att deltagare utsätts för ett visst obehag då det är en viktig del av behandlingen öva hantering av obehagliga känslor och upplevelser. Alla deltagare får en aktiv behandling som leds av psykologstudent. Behandlingen är grundad i experimentell forskning om doftkänslighet, men effekterna av behandlingen har aldrig utvärderats vetenskapligt.

Vilka får reda på hur jag mår och vad jag svarar?

Resultaten kommer att presenteras på gruppnivå så att det inte går att identifiera någon enskild individ. Alla uppgifter som kommer oss till del kommer att behandlas på ett sådant sätt att inga obehöriga får del av dem.

Hur anmäler jag mitt intresse?

Om du följer denna länk, så kommer du till ett frågeformulär med frågor om dig, din doftkänslighet och ditt mående. Dina svar på frågorna hjälper oss att ta ställning till om behandlingen kan vara hjälpsam för dig. Efter att du skickat in dina svar kommer du att bli kontaktad med vidare information.

Fler frågor?

Om du undrar något så kontakta gärna:

Huvudansvarig forskare:
Sofia Bergbom, Centrum för hälso- och medicinsk psykologi, Örebro universitet, e-post: This is an email address.

Övriga medverkande:
Professor Katja Boersma, Centrum för hälso- och medicinsk psykologi, Örebro universitet,  e-post: This is an email address.

Patrik Hennings, leg. psykolog, Arbets- och miljömedicin, Universitetssjukhuset Örebro,  e-post: This is an email address.

Jennifer Amin och Sanna Forslund, psykologstudenter och behandlare i studien, e-post: This is an email address.