Åsa Öström i San Sebastián

Åsa Öström i San Sebastián

Åsa Öström på Restaurang- och hotellhögskolan har precis kommit hem från en resa till Spaniens och Europas ”mat-Mekka” - the Basque Culinary Center i San Sebastián.

Är du ute som lärare eller gästforskare, på konferens eller på andra uppdrag - hör av dig till oss på This is an email address

”Det är fantastiskt att ta del av erfarenheterna här på Basque Culinary Center i San Sebastián.

Det var välkända kockar som tog initiativet till det som idag är en kandidat- och masterutbildning inom måltidskunskap och gastronomi. Kockarna saknade helt enkelt utbildad personal till sina restauranger.

Sex år efter starten har den fyraåriga utbildningen tre inriktningar - mot innovation och entreprenörskap, gastronomi och måltidsindustri.  Forskning startade 2013 och har nu 10 anställda forskare och fem doktorander. Utbildningen är privat och har en egen fakultet, Faculty of Gastronomy Sciences, vid Mondragons universitet.

Jag och mina kollegor på Restaurang- och hotellhögskolan driver ett projekt som ska utveckla och stärka vår förmåga till innovation. Vi har en tvärvetenskaplig arbetsgrupp för att skapa ett måltidslaboratorium, med målet att hitta globalt hållbara lösningar för måltidsproduktion, konsumtion och logistik. Besöket i San Sebastián är en av flera delar i detta projekt.

Gabriella Ranelli (bilden) var en av lärarna som delade med sig av hur utbildning och forskning fungerar, en kunskap vi kan använda i vår utbildning och i arbetet med att utveckla måltidslaboratoriet. Nätverket kring vår forskning är också avgörande tillsammans med möjligheter för utbyte.

I San Sebastián finns en tvärvetenskaplig strategi som uppmuntrar relation mellan olika kunskapsområden, precis som i vårt ämne Måltidskunskap och värdskap.”