Henrik Scander i Granada

Henrik Scander i Granada

Henrik Scander från Restaurang- och hotellhögskolan åkte till Granada tillsammans med forskarkolleger och möttes av dubbel värme. Och så fick han lära sig hur nyttig den spanska delikatessen pata negraskinka är.

Är du ute som lärare eller gästforskare, på konferens eller på andra uppdrag - hör av dig till oss på This is an email address

"Vi, en forskargrupp från Restaurang- och hotellhögskolan, RHS, med professor Agneta Yngve i spetsen har besökt universitetet i Granada i södra Spanien. Med på resan var doktoranden Bente Nilsen, Bo Werner, forskare knuten till vår grupp, och så jag, också doktorand.

Syftet med besöket var att fortsätta utveckla forskningssamarbetet med institutionen för Nutrition and Food Science vid universitetet i Granada, som leds av professor Fatima Olea Serrano. En länk är Celia Monteagudo Sanchez, som har en tjänst som postdoktor vid RHS men har sin hemvist på Granada-universitetet. Hennes forskningsområde är framför allt medelhavsdieten.

Vi landade i Malaga för att sedan sitta på buss i två timmar till Granada i fyrtio graders värme. Väl framme på destinationen var solfjädrar de prioriterade inköpen. Vi fick sedan möjlighet att presenterat våra olika forskningsprojekt om dryckeskombinationer och barns tillväxt. Som tack fick vi lära oss mycket om sensoriska studier på vin, olivolja och vatten, men även hur bisfenol A i plastförpackningar kan var hormonstörande. En del av Celia Monteagudo Sanchez forskning handlar om just det.

Vi pratade också om hur forskarsamarbeten kan utvecklas, om nya vetenskapliga publiceringar och postdoktortjänster.

Fatima Olea Serrano är professor i nutrition, men också mycket intresserad av spansk historia. Hon gav oss inblickar i allt från Granadas förflutna och byggandet av Alhambra, till hur nyttigt det kan vara att äta pata negra-skinka. Nyttig? Jo, skinkan innehåller 50 procent fleromättat fett, en hög andel för kött".