Johan Schnürer från Nobelveckan

Anna och Johan Schnürer

Anna och Johan Schnürer

Örebro universitets rektor Johan Schnürer har redan hunnit med fyra dagar av nobelaktiviteter. Nu ser han fram emot att välkomna F. Duncan M. Haldane, en av tre Nobelpristagare i fysik i år, som kommer till universitetet för att hålla en ”Nobelföreläsning”.

"Det började redan på torsdag eftermiddag då jag hade glädjen att öppna Fakulteten för medicin och hälsas egen Nobeldag på Campus USÖ. Ett mycket bra initiativ som ger unga forskare chansen att presentera sin forskning.

På fredagen anordnades Nobel Week Dialogue i Stockholm på temat "The Future of Food". Tidigare nobelpristagare, andra forskare och samhällsdebattörer diskuterade hur mat tydligt ligger i skärningspunkten mellan frågor om hållbarhet (miljö, ekonomi, sociala aspekter) och hälsa. Konferensen gav flera nya kontakter och befäste min övertygelse om det riktiga i att satsa på "Mat och hälsa" som ett särskilt fokusområde för Örebro universitet.

På lördagen kom den stora dagen då 1 300 inbjudna från akademi, politik, näringsliv och media samlades för att se nobelpristagarna hedras vid den högtidliga ceremonin i Konserthuset. Mycket festligt, värdigt och varmt och där Patti Smiths hyllning till (och från) Bob Dylan genom tolkningen av "A Hard Rain's Gonna Fall" fick den festklädda publiken att utbrista i stående ovationer.

Sedan följde en skimrande Nobelbankett med en fantastisk musikalisk underhållning med bland andra Svenska kammarorkestern från Örebro. Kvällen avslutades med dans i Gyllene salen och de som orkade festade sedan hela natten hos studenterna på KTH.

På söndagskvällen bjöd sedan kungafamiljen till en mindre middag (144 personer!) på Stockholms slott där man samlat nobelpristagare och företrädare för akademier och lärosäten. Trevligt och högtidligt och jag känner mig mycket hedrad över att få företräda Örebro universitet i dessa sammanhang.

Nu har vi besöket av Nobelpristagaren F. Duncan M. Haldane kvar - missa inte det nu på tisdag 13 december!"