Louise Berglund i Köpenhamn

Louise Berglund

Louise Berglund tillbringar ett läsår som forskare vid Köpenhamns universitet. Att komma till Danmark har varit en dröm för henne ända sedan hon var doktorand.

Är du ute som lärare eller gästforskare, på konferens eller på andra uppdrag - hör av dig till oss på This is an email address

"Jag är i Köpenhamn eftersom jag fick ett stort forskningsanslag från Riksbankens jubileumsfond. Här ska jag nu skriva färdigt en bok, som kommer att heta ungefär: Illustrious ladies. Birgittine models of authority and female rulership in the late Middle Ages.

De nordiska historierna hör ihop, men brukar studeras var för sig. Jag ville byta perspektiv på mitt eget projekt och träffa danska medeltidsforskare. I mitt projekt arbetar jag dessutom med transnationella kvinnor – tre drottningar och ett helgon.

Jag har fått nya kontakter på lite oväntade ställen. Det finns en avdelning för textilhistoria här vars arbete jag har stor glädje av. Man tänker kanske inte på det, men klädsel och inredning var förstås mycket väsentliga även på medeltiden och textilier hade stor betydelse för hur kvinnor och män uttryckte auktoritet.

Det absolut roligaste med att bo och arbeta i Köpenhamn är att kulturen här är så härlig. Miljön på universitetet är suverän: ljus, vacker och dessutom rolig. Det finns också oerhört många små caféer, restauranger, fina områden att gå omkring i här i Köpenhamn. Och människorna är faktiskt mer avslappnade än hemma. Sedan har jag alltid gillat den danska cykelkulturen. Den häftiga designen som kommer till uttryck lite varstans är också väldigt inspirerande.

Mina danska kollegor har imponerat stort på mig. Köpenhamns universitet står inför stora neddragningar. Jag måste säga att personalen tar det med fattning och man märker att de har en fin gruppgemenskap att hämta kraft ur. Om jag kan ta med mig något av det hem vet jag inte, men det är en stark upplevelse i alla fall."