Institutionen för hälsovetenskaper

Barn vittnar om hur ont det gör – forskare ska undersöka hur tejp och plåster används vården

Mats Eriksson i Prismahuset på Örebro universitet

– Om ett barn upplever smärta på sjukhus kan smärtan göra att nästa besök blir ett trauma. Och ingen ska behöva ha ont om det går att undvika, säger Mats Eriksson.

Det kan göra riktigt ont att rycka loss tejpen eller plåstren som barn fått på sjukhuset.
Nu ska forskare vid Örebro universitet intervjua barn och föräldrar om deras erfarenhet av denna speciella smärta.

– Om ett barn upplever smärta på sjukhus kan smärtan göra att nästa besök blir ett trauma. Och ingen ska behöva ha ont om det går att undvika, säger Mats Eriksson, professor i omvårdnadsvetenskap, som i sin forskning är specialiserad på små barn och smärta.

Dimitri Beeckman, också professor i omvårdnadsvetenskap och beteendevetaren Sara Johansson som är expert inom krisstöd, leder forskningsprojektet tillsammans med Mats Eriksson. Sara Johansson fick uppslag till projektet när hon hörde barn som behandlats för cancer berätta om hur smärtsam medicinsk tejp var att ta bort. Hon provade flera produkter på sig själv och blev förvånad över hur mycket smärta och hudskada tejpen kunde ge.

– Det är väl känt att det gör ont på barnen, men det saknas forskning. Själv fick jag en påminnelse när mitt barnbarn berättade om allt som var bra på sjukhuset, god mat, glass och clowner. Det vara bara hemskt när tejpen skulle bort, säger Mats Eriksson.

Stressar även vuxna patienter

Dimitri Beeckmans forskning om hudskador ledde till insikten om att fler kan beröras av problemet. Många vuxna lider av ”väntrumsstress” när de ska byta förband för att de vet att det kommer att göra ont. Det i sin tur försämrar sårläkningen.

– Det finns också sköra grupper, som dementa, som inte kan säga ifrån om det gör ont, säger Mats Eriksson.

 Detta projekt handlar om barn och innefattar en enkät till olika delar av sjukvården om bland annat patientreaktioner och riktlinjer, följt av en observationsstudie med intervjuer med sjukvårdspersonal. Det sista steget är intervjuer med barn och föräldrar.

Inte enskilda produkter

Studien görs i forskningsmiljön FAMN och i forskargruppen SCENTR, och finansieras med 2,3 miljoner kronor av Mölnlycke Health Care AB, som är stor tillverkare av bland annat självhäftande medicinsk tejp, plåster och förband.

– Vi ska inte granska specifika produkter utan fenomenet smärta och dess komplikationer som till exempel blåsbildning, säger Mats Eriksson.

Text och foto: Maria Elisson