Handelshögskolan vid Örebro universitet

Vad blir etikens roll i det medielandskap som håller på att växa fram?

Tommy Borglund och Martin Ahlquist. Foto: Resumé

Tommy Borglund, lektor vid Handelshögskolan vid Örebro universitet, har tillsammans med Martin Ahlquist, Politikchef på Expressen, skrivit boken ”Medierna och etiken – ansvar i ett nytt medielandskap” som ges ut av förlaget Sanoma Utbildning.

Det här är 190 informativa sidor som alla som engagerar sig i publicistik borde läsa. – Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.

Med internet och sociala medier har gamla sanningar delvis vänts upp och ned. De traditionella mediernas makt över ordet har börjat vittra sönder ungefär på samma sätt som när kyrkan en gång i tiden förlorade sitt informationsmonopol. Nya aktörer har kapat åt sig läsare och annonsörer skriver Sanoma Utbildning i ett pressmeddelande.

–  Det behövs en förnyad diskussion om medieetikens funktion i ett nytt mediesamhälle. Den diskussionen vill vi vara med och bidra till, säger Martin Ahlqvist, författare.

Vad blir medieetikens roll i det medielandskap som växer fram? Har den spelat ut sin roll? Kan en etisk hållning bli en konkurrensfördel för de traditionella medierna när konkurrensen om publiken ökar? Hur ska den enskilda, eller blivande, journalisten se på sin egen roll ur ett etiskt perspektiv? Det försöker denna bok ta reda på, skriver Sanoma Utbildning i pressmeddelandet.

–  Vi hoppas och tror att den här boken ska vara till nytta, inte bara för journalister och studerande av kommunikation och journalistik, utan också för alla som i sitt jobb eller i sin vardag på något sätt påverkas av mediernas rapportering –  både de ansvariga och de oansvariga utgivarna, Tommy Borglund, författare.

Pressmeddelandet i sin helhet finner ni här.

Den 5 september kommer Tommy Borglund och Martin Ahlquist till Örebro universitet för att diskutera boken på en offentlig föreläsning i Konsertsalen, Musikhögskolan. Mer information hittar ni här.

Text: Sebastian Jansson