Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap

Vill jobba med ungdomar eller hbtq-frågor

My Lindqvist.

My Lindqvist visste vad hon ville. Hon sökte till socionomutbildningen direkt efter gymnasiet och har inte ångrat sitt val. Efter examen hoppas hon få jobb i Örebro.

– Jag vill jobba med människor och hjälpa dem att ställa sig upp igen. Människor som inte haft samma möjligheter eller som behöver stöd, säger My Lindqvist, som flyttade från Östersund till Örebro.

Nu är hon inne på sin sjätte termin på socionomprogrammet och har alltså bara en termin kvar. Just nu skriver hon c-uppsats.

– Jag har utvecklat områden hos mig själv under utbildningen. Att kunna lyssna, att veta vilka frågor jag ska ställa men också hur jag ska ta hand om mig själv när jag börjar jobba. Att vara medveten om vilket handlingsutrymme jag kommer ha och att jag inte kan rädda människor. Jag kan vara ett stöd.

Den verksamhetsförlagda utbildningen har hon haft hos Verdandi, en ideell organisation som arbetar med frågor kopplat till fattigdom och missbruk.

– Det är bra med praktik och att få prova på yrket. Jag tror att man måste vara säker på att man vill bli socionom om man väljer det. Det är tufft, kräver mycket och lönen är inte så hög.

Hon beskriver utbildningen som bred och att jobbmöjligheterna är fler än de som finns inom socialtjänsten. Hon funderar på att läsa vidare men vill jobba först.

– Jag vill gärna jobba med ungdomar eller med hbtq-frågor. Till att börja med vill jobba någonstans där jag har kollegor runt mig som jag kan lära mig av. Jag har funderat på ungdomsmottagning till exempel.