Musikhögskolan

" Jag letar ju fortfarande efter vilken väg jag vill gå inom musiken, och hela tiden så upptäcker jag nya saker ju mer jag håller på."

Bild Amanda

Foto: Sand Visuals

Amanda Fridhagen är musiker, producent, sångare och låtskrivare och läser sitt andra år på det konstnärliga kandidatprogrammet med inriktning Musikproduktion och Songwriting. 

Hur skulle du beskriva utbildningen konstnärligt kandidatprogram, inriktning Musikproduktion och songwriting?
- Min utbildning handlar främst om att skriva egen musik, och att ”hitta sig själv” och sitt sound i sin genre. Detta gör man genom att testa på olika genrer och att skriva och producera musik på olika sätt. Man får jobba mycket med olika människor och man utmanas både inom låtskrivande och det tekniska, till exempel hur ett mixerbord fungerar, hur man mixar, men även hur man bygger upp en låt med en bra text. Man får även praktiska erfarenheter som hur det är att jobba med andra musiker, hur man bokar en studiosession och vad jag som producent förväntas erbjuda musiker. Även sånt som ekonomi och entreprenörskap, saker som gäller hela karriären egentligen.

Alla kommer med väldigt olika erfarenheter

- Om jag har förstått det rätt var det bara en utbildning inom musikproduktion för några år sedan, men nu är det även songwriting. Man kan komma in på utbildningen även om man inte har så bra erfarenhet av musikproduktion, istället kanske man har en styrka i att skriva bra låtar och få fram budskap. Därför är klasserna också ganska blandade, alla kommer med väldigt olika erfarenheter. Vissa vill kanske jobba på radio medan andra vill bli artister, och någon kanske är musiker som vill lära sig att spela in sig själv och bli mer självständig.

- Den här bredden inom utbildningen är också den största tillgången tycker jag, att vi har varandra att ta hjälp av och fråga om saker. En utbildning handlar ju också mycket om att knyta kontakter och bli van vid att jobba med människor, så det tycker jag är skitbra!

Vad är det bästa med din utbildning?
- Det är nog det, samarbetet med klasskompisarna. Att göra musik bara lite random typ, det kan vara något seriöst projekt man gör tillsammans, men det kan också vara att vi sätter oss och bara spelar in något roligt vi kommer på i stunden, för att vi vill.

Eftersom vi har tillgång till studion dygnet runt är det ju så lätt, man har ju verkligen möjlighet att göra vad man vill och man kan ta hjälp av varandra.

- Jag letar ju fortfarande efter vilken väg jag vill gå inom musiken, och hela tiden så upptäcker jag nya saker ju mer jag håller på. Men jag har väl alltid jobbat på mitt eget uttryck inom musiken och utbildningen gör att jag verkligen kan pusha mig själv att komma ur min ”comfort zone”.

Hur ser en typisk dag ut på utbildningen?
- Det varierar och det är nog individuellt för alla, den här utbildningen är verkligen sån att det blir vad du gör det till. Jag tycker att det är svårt att ha rutiner som påminner om en vanlig arbetsdag, just för att det vi håller på med är så kreativt. Vissa dagar sitter jag kanske tio timmar med en grej, andra dagar är jag kanske ledig halva dagen. Men det är oftast många bollar i luften samtidigt: lägg sång på någons låt, mixa en låt, producera en annan och så vidare.

Vad får ni för typ av uppgifter?
- Vi har oftast seminarier, det kan vara allt från en gång i veckan till fyra fem, där vi går igenom ett ämnesblock under en dag. Sen får vi en musikalisk uppgift kopplad till ämnet, och så träffar vi våra lärare och får feedback innan det är dags för deadline. Oftast skriver man en rapport till också där man reflekterar kring arbetet. Ämnesområdena är inom musikproduktion och songwriting och ser väldigt olika ut, men det kan till exempel vara att mixa en låt med analogt mixerbord, micka upp och spela in trummor, skriva text till en poplåt, hur man kan jobba med stavelser, rimma exempelvis.

Vad tycker du om platsen Musikhögskolan?
- Miljön här känns väldigt lyxig på något sätt. Det är väldigt stort och öppet och det finns flera olika miljöer som skapar olika känslor beroende på var man är på Musikhögskolan. Att vi har tillgång till studion är en jättestor fördel och det uppskattas ju verkligen. Vi kan genomföra större inspelningar, spela in trummor, stråk eller flygel, sånt som man oftast inte har hemma själv liksom. Att få komma hit och träffa sina kompisar och bli inspirerad av andra, att kunna gå direkt från en lektion och sätta sig i en studio typ, det är ju jätteskönt. Jag har kunnat hitta ett lugn här på Musikhögskolan som funkar, en jättebra arbetsplats över lag tycker jag.

Varför tror du att det är viktigt att man kan utbilda sig konstnärligt som vi gör här på Musikhögskolan?
- För mig personligen så är musiken främst ett sätt att uttrycka mig på. Jag tror väl lite på det här med att alla behöver få uttrycka sig, och vi på Musikhögskolan är väldigt privilegierade i det. Musik är också ett jättestort verktyg för att sprida sitt ord inom exempelvis politiken och hur man vill att samhället ska utvecklas.

Och alla människor lyssnar ju på musik, jag tror inte att man förstår hur mycket vi faktiskt har det runt oss, och hur mycket vi behöver det - människor mår bra av musik!

- Alla behöver kanske inte ha musik som yrke, men jag tycker att det är väldigt viktigt för ens personliga utveckling och personliga mående att hålla på med musik, att dansa och spela teater, jag tror att det är bra för själen!

Intervju av: Hannes Wikström, amanuens, Musikhögskolan