Restaurang- och hotellhögskolan

Möt våra doktorander

Anna Calvén

Anna Calvén

Vad handlar din forskning om:

I hand med ett ökat intresse för natur och friluftsliv under Covid-19 pandemin har ett förändrat konsumentbeteende vuxit fram, där företag och organisationer har stått inför nya utmaningar för att klara av att möta konsumenternas behov och efterfrågningar. Syftet med mitt doktorandprojekt är att undersöka hur det svenska samhällets ökade intresse för friluftsliv under Covid-19 kan bevaras och utvecklas för att bidra till en motståndskraftig landsbygd. Specifikt kommer projektet analysera hur de kombinerade erfarenheterna av friluftsliv och besöksnäring under pandemin, med ett särskilt fokus på livsmedel och måltider, kan bidra till hållbara omställningar inom besöksnäringen på landsbygden.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Genom projektet kan nya idéer synliggöras som gynnar både besöksnäring och landsbygdsutveckling, liksom uppfyller en rad samhällsprioriteringar. Projektet följer regeringens nationella mål för friluftspolitiken - Hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling - där friluftsliv och turism betonas som bidragande faktorer för att stärka lokal och regional attraktionskraft, samt för att främja en stark hållbar utveckling. Därtill utgör FN:s Agenda 2030 hållbarhetsmål en viktig grund.

Kajsa Hult

Kajsa Hult

Vad handlar din forskning om:

I mitt avhandlingsarbete studerar jag restaurangarbetares värdskap och identitetsskapande på småskaliga restaurangverksamheter. Intentionen är att skildra drivkrafter för arbetet, faktorer som påverkar görandet av värdskap samt långvarigheten i branschen. I projektet studeras restaurangarbetet som ett livsstilsarbete där en viktig utgångspunkt är att restaurangarbetet skapas i relation till det omgivande samhällets normer och värderingar som varierar över tid och rum. Med etnografisk metodologi har arbetet för avsikt att på ett nära och beskrivande vis utmärka det vardagliga restauranglivet.

Hur kan din forskning komma till nytta:

I en bransch som brottas med att bibehålla kompetens kan restaurangarbetares meningsskapande för arbetet hjälpa företagen att möta de anställdas behov. Projektet belyser även förutsättningar för god arbetsmiljö där anställda kan utvecklas. Med min forskning vill jag lyfta fram komplexiteten av värdskap, synliggöra lusten för arbetet samt bidra med att höja statusen på yrket.

Ansung Kim

Ansung Kim

What is your research about:

My doctoral research is part of the PAN Sweden project, plant-based proteins for health and wellbeing.

The research aims to identify determinants and drivers of sustainable and healthy food consumption, in particular, of food containing plant-based protein from an individual and group perspective. To do this, the project investigates sensory perception that interacts with psychological, social, and biological determinants in relation to plant-based food. Furthermore, the project studies social networks to elucidate the role of social reinforcement in sustainable food-related behaviour.

How can your research benefit:

The need to shift our diet from animal-based food to plant-based food is essential not only for human health but also for environmental health. My research will help meet consumer needs for more sustainable and healthy food consumption and promote changes in their behaviour. Moreover, it will support the industry and the public sector to provide production and consumption of the most sustainable, healthy and delicious food.

Daniel Östergren

Daniel Östergren

Vad handlar din forskning om:

Mitt doktorandprojekt handlar om bildning i måltiden. Med bildning menar jag den praktiska klokheten, värderingsförmågor och förhållningssätt, som vi människor behöver utveckla för att växa som människor. Projektet tar utgångspunkt i utbildningen vid RHS. Syftet är att hitta arbetssätt som skapar förutsättningar för bildning att ske genom utbildningen, och öppna för livslångt lärande. 

Hur kan din forskning komma till nytta:

När vi delar måltider med andra tränas vi i ett utforskande som på flera sätt saknar självklar lösning. Vi utvärderar hur saker smakar tillsammans och vi möts och diskuterar vardagens livsfrågor. Detta handlar om bildande av generella kompetenser som kan vara till nytta också i andra situationer, och kanske kan sådan bildning göra oss till klokare samhällsmedborgare genom att stimulera vårt kritiska omdöme?