Forskare i genusvetenskap, deltid

Tillsvidareanställning
Deltid
Ansök senast
Ansök

Ref nr: ORU 2.2.1-06407/2018

Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap (HumUS) söker en erfaren forskare med egna forskningsanslag för det fyraåriga projektet GRANteD finansierat av EU-ramprogrammet Horisont2020.

Genusvetenskap vid Örebro universitet är ett samhällsvetenskapligt orienterat ämne inom enheten för genusvetenskap och sociologi vid Institutionen för humaniora, utbildnings­­vetenskap och samhällsvetenskap. Forskningsmiljön i ämnet är starkt internationell och våra forskare och lärare samverkar aktivt med övriga samhället lokalt, nationellt och internationellt. Genusvetenskaplig forskning och forskarutbildning bedrivs inom ramen för den vidare mångvetenskapliga forskningsmiljön Centrum för feministiska samhällsstudier (CFS) med det gemensamma forskningsprogrammet Kön, samhälle och förändring 2015-2020. Forskning bedrivs också inom the International Collegium for Advanced Transdisciplinary Gender Studies (www.gexcel.org), en forskningsplattform mellan CFS vid Örebro universitet, Tema Genus och Avdelningen för genus och medicin vid Linköpings universitet, och Centrum för genusforskning vid Karlstads universitet. Samarbetet mellan universiteten är avtalsbaserat och har fått strategiskt stöd av de tre universiteten.

Arbetsuppgifter

Forskarens uppgift i projektet är i huvudsak att via svenska databaser (historiska databaser för svenska forskningsråd) identifiera 1) förekomsten av könsskillnader och 2) analysera hur skevheter i könsfördelningen uppkommer i olika faser. Projektet lägger stor tonvikt vid att undersöka förutsättningar hos de sökande baserat på tidigare publikationer varför en stor del av arbetet innefattar att etablera bibliometriska referensvärden över olika perioder från 1985 och framåt, att analysera bibliometriska utfall och att med tillämpning av olika forskningsmetoder illustrera bidragsfördelningens struktur.

I uppgifterna ingår bl.a. att ta fram verktyg för att analysera projektregister från forskningsråd och att studera hur beviljade bidrag struktureras med avseende på olika variabler bl a kön, att analysera karriärer hos ett stort antal forskare, deras prestationer och deras forskningsfinansiering eller brist på finansiering under en lång period (cirka 20 år), att undersöka vilka faktorer som kan tänkas bidra till att skillnaderna mellan män och kvinnor upprätthålls över tiden, att bidra till analysen av finansiärernas procedurer som påverkar skevheterna i fördelningarna, samt att bidra till analysen av hur bedömarpaneler konstrueras och reproduceras.

Eftersom anställningen är baserad på externa medel förväntas forskaren inom ramen för anställningen själv söka nya medel framgent.

Kvalifikationer

Vi söker en disputerad och erfaren forskare med gedigen kunskap om forskning om genus och vetenskap, och kvantitativ forskning med stora databaser. 

Uppgifterna ställer stora krav på självständighet, initiativförmåga, noggrannhet, flexibilitet och samarbetsförmåga.  Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Information

Anställningen är tillsvidare. Omfattningen är mellan 28 och 60% under fyraårsperioden. Tillträde januari 2019. Anställningen är baserad på externfinansierade EU-medel.  Individuell lönesättning tillämpas.

För mer information är du välkommen att ta kontakt med ämnesansvarig Liisa Husu 019-30 39 15, e-post: This is an email address.

Ansökan

Du gör din ansökan på vår hemsida genom att klicka på knappen "Ansök".

En komplett ansökan ska innehålla följande elektroniska dokument:

  • Personligt brev
  • CV
  • Redogörelse för vetenskapliga meriter
  • Kopior av relevanta betyg

Endast handlingar skrivna på svenska, engelska, norska och danska kan bedömas.

Sista ansökningsdag är 181218. Välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.