Offentliga föreläsningar: DNA-trådar till vår historia. OBS, ändrad lokal!

24 januari 2018 18:30 – 20:00 Aula Nova, Novahuset

Karin Bojs, författare och vetenskapsjournalist pratar utifrån sina båda böcker "Min europeiska familj" och "Svenskarna och deras fäder".

Foto på Karin Bojs

Karin Bojs, fotograf: Ulrica Zwenger

Sedan några år tillbaka går det att analysera en människas fullständiga arvsmassa på några få timmar. Forskare kan till och med analysera DNA hos människor som har varit döda i tiotusentals – och i något fall till och med hundratusentals – år.

Karin Bojs bestämde sig för att släktforska på djupet och kunde genom DNA-analyser, hundratals vetenskapliga studier, intervjuer med världsledande forskare och resor till olika länder, följa spåren bakåt. Resultatet blev boken Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren, där vi kan följa hur våra DNA-trådar knyter ihop oss alla. Boken belönades med Augustpriset för bästa fackbok 2015.

I Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren har Karin Bojs skrivit en uppföljare. Boken börjar med perioden efter istiden och slutar med de senaste årens siffror över invandring från Statistiska centralbyrån. Här presenteras kartor och detaljerade släktträd med information som aldrig tidigare har sammanställts.

Samarrangemang: Örebro släktforskare och Örebro universitet

Dela gärna arrangemanget till intresserade via "Dela-knappen" nedan.

Lägg till i din kalender