Utställningar: Har du någonsin kallat fram morgonen, har du visat gryningen dess plats

19 januari 2017 — 10 mars 2017 Konsthallen, Musikhögskolan, Örebro universitet

En utställning av Fredrik Söderberg. Pågår 19 januari - 10 mars. Vernissage: torsdag 19/1 kl 16-18. Öppettider: mån-tors 9-19, fre 9-15.30.

"Utställningen består av sju målningar var av två mindre akvarellmålningar, en av dessa föreställer Jungfru Marias sju smärtor - Beata Maria Virgo Perdolens. Ett vanligt förekommande motiv i den Katolska bildtraditionen. Dessa sju smärtor syftar på de sju specifika smärtor som Jungfru Maria upplevde under sitt liv. Förlagan till motivet är ett gammalt vykort som jag hittat. Bilden har följt med mig länge i tankarna - en okänd fotograf har tagit en bild av en skulptur som i sin tur har resulterat i ett vykort. För mig är den ett minne från en äldre tid – hon blickar milt uppåt, hon ser ut att längta bort.

Den andra mindre akvarellen föreställer ett mer bekant motiv. Den heliga Teresas extas - en skulptur utförd av barockkonstnären Giovanni Lorenzo Bernini 1647–1652. Skulpturen återger en scen från helgonet Teresa av Ávilas mystika skrifter där en ängel genomborrar hennes hjärta med den gudomliga kärlekens pil för att sedan dra ut den igen. Målning är en närstudie av hennes ansiktsuttryck.

Utställningens övriga fem bilder är i motsatts till dessa två mindre målningar inte figurativa på ett tydligt berättande plan, de har ingen yttre historia. Dessa fem målningar har inte heller några titlar. Jobs bok har funnits som en referens för mig under tiden jag arbetat med dem. Jag har för första gången på väldigt länge målat med olja på duk – detta tog mig tillbaka till den tiden när jag började måla som elev vid Örebro Konstskola."