ÖREBRO UNIVERSITET 20 ÅR

Akutsjukvård, systerskap och överkonsumtion

Universitetsveckans fjärde dag bjöd på föreläsningar om såväl konsumtion som gastronomi och inkontinens. Sjukvårdspersonal från akuten demonstrerade också vad som händer när olyckan är framme.

Universitetsveckan pågår 7-11 oktober.

Under eftermiddagen hade universitetets specialistsjuksköterskeutbildningar posterutställning i Prismahuset. Linda Appelgren var en av utställarna. Hon har utbildat sig till både sjuksköterska och specialistsjuksköterska vid Örebro universitet.

– Jag har världens roligaste jobb, säger Lina Appelgren.

Linda Appelgren står vid en ambulans.

Linda Appelgren är utbildad sjuksköterska och ambulanssjuksköterska vid Örebro universitet.

Posterutställningen fick ett dramatiskt inslag när ambulanssjuksköterskor och sjuksköterskor och läkare från akuten visade hur ett akutfall kan gå till.

Systerskap för fred

Varje dag under universitetsveckan bjuder huvudbiblioteket på lunchföreläsning. I dag var det Sanela Bajramovic, historiker och lektor i pedagogik, som pratade på temat "20 år av systerskap för fred – möjligheter och utmaningar".

Sanela Bajramovic

Sanela Bajramovic föreläste i huvudbiblioteket på Campus Örebro.

Fråga Grythyttan - en eftermiddag om gastronomi

Fyra forskare fanns på plats för att berätta om forskningen vid Restaurang- och hotellhögskolan. Forskningen följer hela kedjan från odling, förvaring, tillagning till måltidsupplevelse. Lars Eriksson berättade om mat på sjukhus och mingel med kronprinsessan och hur det är lika viktigt vid båda tillfällena att det blir en bra upplevelse för den som ska äta. Henrik Scander gav tips om mat och dryck i kombination utifrån sin forskning. 

Matilda Marshall blickade bakåt i tiden och väckte frågan om vi inte ska spara köttet till helgen för att få längta efter det. Magnus Westling forskar om mångfald i odling och om hur det kan leda till nya spännande smaker. Han vill att vi ska använda olika grödor, till exempel olika gråärtor som han har jobbat mycket med - och provat på skolbarn.

De fyra forskarna i panelen sitter på rad. Henrik Scander, Lars Eriksson, Matilda Marshall och Magnus Westling

Henrik Scander har tidigare arbetat som sommelier och det har spelat en stor roll i hans forskning, Lars Eriksson om rummet och servitörens speciella roll, Matilda Marshall om hållbarhet och Magnus Westling om mångfald i odlingen. Mischa Billing ledde samtalet. 

Inspelning av podd om svenska språket

Tomas Svensson och Eric Borgström spelade in Språkpodden framför publik i tv-studion i Forumhuset. Temat för avsnittet var ”Språkregler vi inte visste fanns, fast vi visste det”.

Tomas Svensson och Eric Borgström spelar in podden i tv-studion.

Öppet hus på Psykologmottagningen

Studenter och lärare höll öppet hus på Psykologmottagningen. Alla som vill får anmäla intresse för att träffa en psykologstudent på mottagningen. Studenterna är i slutet av sin utbildning och arbetar under handledning av erfarna legitimerade psykologer och psykoterapeuter. 

– Jag kan verkligen rekommendera Psykologmottagningen. Behandlingen är kostnadsfri och självklart har vi tystnadsplikt, säger Viktoria Thulin.

Tre studenter från psykologprogrammet.

Psykologstudenterna Magnus Bernhardsson, Arvid Sylvan och Viktoria Thulin tog emot besökarna som kom på psykologmottagningens öppet hus.

Media formar vår bild av världen

Hur kommer det sig att vi alla känner igen Usama bin Ladin på bild, men inte nobelpristagare och andra framstående människor från länder långt borta? Vad media väljer att rapportera om bidrar till att forma vår förståelse av omvärlden, menar universitetslektor Mahitab Ezz El Din, som höll en öppen föreläsning i Forumhuset.

– Det finns en global rädsla för "the other", det främmande, sa Mahitab Ezz El Din.

Hon betonade vikten av att vara kritisk när vi tar del av mediernas rapportering och fundera över vilka röster som hörs i debatten.

– Om alltid en viss typ av människor kommer till tals blir rapporteringen ensidig. Vi kan också ställa oss frågan vad vi själva väljer att dela vidare, sa hon.

Mahitab Ezz El Din berättar om sin forskning

Tänk kritiskt, uppmanade universitetslektor Mahitab Ezz El Din.

Öppen föreläsning om spädbarn och smärta

Söta lösningar, lokalbedövning och hud-mot-hudkontakt är några verktyg för att minska smärta hos spädbarn. Det berättade Emma Olsson och Mats Eriksson om under eftermiddagens öppna föreläsning "Visst kan nyfödda ha ont".

– Nyfödda barn kan absolut ha ont och känna smärta, förklarar Emma Olsson. 

Emma Olsson och Mats Eriksson.

Emma Olsson, barnsköterska, intensivvårdssjuksköterska och medicine doktor och Mats Eriksson, intensivvårdssjuksköterska och professor i omvårdnadsvetenskap.

Kontakt med nära och kära viktig vid katastrof

Det var ingen som visste att den katastrof där flera svenska barn dog skulle ske på andra sidan jorden i och med tsunamin 2004. I sin forskning har Karin Hugelius konstaterat vikten av att få möjlighet att hålla kontakt med nära och kära vid en katastrof. Karin Hugelius berättade att det är oerhört viktigt att få kontakt med nära och kära vid en katastrof. 

Karin Hugelius.

Karin Hugelius, ambulans- och anestesisjuksköterska, medicine doktor.

Inkontinens kan påverka hela livet 

Näst efter att mamma och pappa dör och att bli blind är barn rädda för att kissa på sig. Men det är också något som äldre är rädda för. För den som har bekymmer med urinblåsan kan hela livet påverkas. Man kanske inte vill gå på bio där det är stoppade fåtöljer, besöka vänner och kan känna genans att inleda en relation av rädsla för att inte kunna hålla tät urinblåsa. Det berättade Gunnel Andersson om på sin föreläsning "Rätten att gå på toaletten". 

Gunnel Andersson.

Gunnel Andersson, sjuksköterska och uroterapeut, medicine doktor.

Varför konsumerar vi så mycket?

Magnus Boström, professor i sociologi, lät åhörarna vid sin föreläsning grupparbeta kring frågor som handlar om konsumtion. Den livsstil vi har i dag är nämligen ohållbar.

–Om alla skulle konsumera lika mycket som vi gör i Sverige, skulle vi behöva fyra jordklot. 

Så vad krävs för att bryta mönstret? Vad kan få oss att konsumera mer hållbart? Svårt, eftersom "det goda livet" är så starkt förknippat med att vi ska konsumera, menar Magnus Boström.

–Vi ser inte heller vilka ekologiska och sociala effekter vår konsumtion har.

Professor Magnus Boström föreläser

Magnus Boström föreläser om konsumtion.

Jazz i Krysset

På Musikhögskolan fortsatte Jubileumsfestivalen med en rad uppträdanden under aftonen. Under namnet The american songbook spelade Anna Porsbjer och Markus Wämmerfors jazz inför en dansande publik.

Anna Porsbjer på sång och Markus Wämmerfors på piano

The american songbook. Anna Porsbjer och Markus Wämmerfors bjöd på jazz i Krysset på Musikhögskolan

Vaccin gör nytta

Efter rent vatten är det vaccin som mest effektivt bidrar till folkhälsan i världen. Det sa Eva Runngren, distriktssköterska och doktorand, under dagens föreläsning. Hon forskar om varför vaccinationstäckning för HPV (humant papillomvirus) är lägre jämfört med andra vaccinationer som omfattas av allmänna vaccinationsprogram. HPV-vaccin erbjuds sedan 2010 till flickor i årskurs 5 eller 6. 

Eva Runngren föreläser.

Eva Runngren bjöd också på vaccinhistoria som startade med Edward Jenners experiment på 1700-talet.