Artikel dök upp – efter sex år i en server

Matz Larsson

Servern slukade Matz Larssons artikel. Men efter sex år i datorglömska grävdes den fram.

Det kan ta tid att få artiklar publicerade. Det vet varenda forskare. Matz Larsson kan möjligen vara rekordhållare. Det tog sex år för honom innan hans teorier om fiskar och fåglar hamnade rätt. Orsaken – något som alla datoranvändare känner till.

Denna historia tog sin början 2011.

– Jag tog kontakt med redaktören och vi mejlade varandra några gånger. Han var intresserade så jag skickade in min artikel. Veckorna gick och jag hörde ingenting så jag tänkte att han har väl tröttnat, berättar Matz Larsson, läkare, lärare på läkarutbildningen och forskare knuten till Örebro universitet

Men det förflutna hann ikapp Matz Larsson för några veckor sedan, i ett mejl med titeln ”a blast from the past”. Redaktören för vetenskapssajten The Naked Scientist hade gjort en djupdykning i servern under julhelgen och gjort ett fynd – den vid det här laget sex år gamla artikeln av Matz Larsson.

– Det visade sig också att mina gamla mejl fastnat i spamfiltret. Jag fick chansen att se över artikeln men tyckte att den fortfarande var okej.

Dubbelliv som forskare

Nu är artikeln publicerad på ”The Naked Scientist”, en sajt för forskningskommunikation knuten till Queen’s College vid universitetet i Cambridge.

Som forskare lever Matz Larsson ett dubbelliv. I ett liv håller hans sig inom sin medicinska specialisering – konsekvenser av tobak.  I det andra livet är han en amatörforskare i ordets bokstavliga betydelse. En del av denna kärlek till kunskap är fiskar och fåglar. Artikeln till The Naked Scientist handlar om hur fiskar i stim och fåglar i flock påverkas av de ljud de skapar när de rör på sig, ett fenomen som kallas ISOL, ”incidental sound of locomotion”.

– Jag har tidigare lanserat en teori om att fiskar kommunicerar med varandra genom sina sidlinjeorgan som analyserar ljud. Den här gången har jag utvidgat teorin till fåglar i flock. Ljuden kan hjälpa djuren att skydda sig mot faror, som rovdjur.

Några egna experiment för att pröva dessa hypoteser har han inte gjort.

– Men jag har fått positiva reaktioner från ledande internationella forskare som tycker att mina teorier är intressanta,  så förhoppningsvis kommer det  experiment, säger han.

Idé om fåglar fick vingar

Det gäller att marknadsföra sig för att höras i det vetenskapliga bruset:

– Det är inte lätt att väcka intresse för nya tankar. Du måste tänka lite som ett företag, att göra reklam för det man gör. The Naked Scientist kan vara ett bra sätt att ge idéerna vingar.

Intresset för ljud och rörelse har också lett Matz Larsson in på mänskligt språk. En av hans teorier är att förmågan att gå i takt och därmed ge utrymme för tystnad mellan stegen har varit en evolutionär fördel – den lilla pausen kan avslöja stegen från ett annalkande rovdjur. Han har också testat sin teori om att människor lyssnar bättre om de går i takt.

Spamfiltret och serverfelet hos The Naked Scientist är inte enda gången Matz Larsson råkat ut för extraordinära omständigheter runt sina vetenskapliga lanseringar.

Kommunikation med förhinder

Ett forskningsresultat presenterades en kvart efter att det första planet flugit in i World Trade Center New York 2001. En annan gång tajmade Matz Larsson ett planerat pressmeddelande med en halsfluss som däckade honom.  För några år sedan skickade Vetenskapsrådet ut en internationell pressrelease om hans teori att människans tvåbenthet är ursprunget till musik och länkade till fel artikel.

Men ingenting har hejdat Matz Larsson. Det är lusten och nyfikenheten som driver honom. Och mer tid kan det bli till ”amatörforskningen” när han går i pension.

– Jag har en fördel att jag inte behöver bry mig om att söka anslag utan kan göra det som roar mig. Jag gillar också att möta forskare från olika områden på Örebro universitet och bolla idéer med dom.

Text: Maria  Elisson
Foto: Ulla-Carin Ekblom