ÖREBRO UNIVERSITET 20 ÅR

Fästingar, träningstips – och invigning av Wall of Inspiration

Ulrika Knape-Lindberg är en av de alumner som finns med i AR-utställningen Wall of Inspiration

Ulrika Knape-Lindberg är en av de alumner som finns med i AR-utställningen Wall of Inspiration. Här intervjuas hon av Sara Arvidson, kommunikationschef vid Örebro universitet.

Många tog chansen att vara med vid invigningen av Örebro universitets jubileumsutställning Wall of Inspiration under onsdagen. Det bjöds också på de senaste rönen om fästingar och TBE, tips om träning och två boksläpp.

Universitetsveckan pågår 7-11 oktober.

Just nu pågår universitetsveckan vid Örebro universitet, och onsdagen bjöd på ett digert program på såväl Campus Örebro som Campus USÖ. 

Snabb ökning av TBE – nu letar forskarna riskområden

På 20 år har antalet TBE-fall ökat mycket snabbt i Sverige – från 50 sjuka per år till nästan 400.

Men risken att få den fästingburna sjukdomen kan variera mycket kraftigt även inom samma skog. En promenad på hundra meter vara skillnaden mellan ett område med TBE och ett utan, även mycket fästingrika år.

– Risken för människor att insjukna har ingenting att göra med antalet fästingar, säger Gerhard Dobler från tyska Bundeswehr institut.

För fästingar med TBE finns samlade på små områden. När människor rör sig i sådana områden utsätter de sig för en mycket större TBE-risk än annars. Nu pågår forskning för att bättre förstå hur TBE fungerar och sprids till nya små områden över landet. Vid Örebro universitet arbetar man med analyser av mjölk från djur som vistas utomhus för att lättare se var det finns riskområden.

Anna Överby och Gerhard Dobler håller fram varsin kaffemugg med en fästing på. Bredvid dem står Magnus Johansson.

En fästing till kaffet. Anna Överby, Umeå universitet och Gerhard Dobler, Bundeswehr institut fick varsin fästingprydd mugg av Magnus Johansson på Örebro universitet efter föreläsningarna om den senaste forskningen kring fästingar och TBE. Bara i Örebro län rapporterades 15 fall förra året. Tio år tidigare drabbades ingen.

Konsten att dubba en film

När universitetets mediecenter öppnade sina dörrar gick det att prova att dubba en film. I länder som Tyskland och Spanien läser nästan alltid röstskådespelare in översatta repliker innan internationella filmer visas på bio.

Men metoden att synkronisera bilden med nyinlästa repliker, eftersynk, används också med originalskådespelare. Då handlar det om att få ett bättre ljud än man kunde få på inspelningsplatsen.

Leo Karlsson Forsberg står framför en mikrofon och tittar på en tv-skärm.

Det är inte lätt att få replikerna att passa exakt till läpprörelserna på filmen. Studenten Leo Karlsson Forsberg, som läser filmprogrammet, lärde ut konsten att eftersynka.

Chans bli robotoperatör för en stund

Robotlabbet öppnade dörrarna och besökare som Didrik fick möjlighet att testa den teknik som forskare utvecklar tillsammans med företag. Det handlar om att en operatör ska kunna styra en robot som utför arbete i smutsiga och farliga miljöer –med hjälp av sina händer.

Pojke i robotlabbet

Hur musiken blev en privatsak

Musikens medialisering och mediernas musikalisering är begrepp som sammanfattar något som vi möter i vår vardag. Det är bland annat historien om hur grammofonen en gång fick oss att lämna musiken som en gemensam upplevelse och göra den till en privatsak.

Ulrik Volgsten, professor i musikvetenskap,  vägledde åhörarna genom vår vardagshistoria. Och lanserade den nya boken Musikens medialisering och musikaliseringen av medier och vardagsliv i Sverige.

Bild på en bok

Bäst att träna kort och hårt eller långt och lätt?

Är det bäst att träna kort och hårt eller långt och lätt om man vill få bra kondition och uthållighet? Mattias Folkesson, forskare i idrottsvetenskap, svarade att det bästa är en mix – men majoriteten av passen ska vara lågintensiva.
 
– Vi har tittat på hur elitidrottare tränar och vi kan se en trend. Träningsvolymen ökar generellt. Men de högintensiva passen minskar, sa Mattias Folkesson.
 
Fördelningen hos elitidrottare mellan låg- och högintensiv träning är ungefär 80-20. Vad gäller då för oss motionärer?
 
– Bygg en grund av lågintensiv träning. När du kommer igång och tränar tre gånger i veckan kan den högintensiva träningen ge högre effekt. Då kan det vara en idé att ha två korta och hårda pass och ett längre och lättare.
 
För den som tränar sex gånger i veckan rekommenderar han att bara två eller tre är korta och hårda – för att undvika skador och överträning.
 
– Det viktigaste är att särskilja passen och träna antingen hårt och lätt. Och att över en längre period variera mellan de två, sa Mattias Folkesson.

Mattias Folkesson föreläser

Mattias Folkesson lockade många som ville veta hur de skulle träna för att få bäst effekt.

Dans för hälsa

Vid en lunchföreläsning i universitetsbiblioteket berättade Anna Duberg, affilierad forskare vid Örebro universitet, om sitt forskningsprojekt Dans för hälsa. Det handlar om hur fysisk aktivitet stärker psykisk hälsa hos barn och ungdomar. Utgångspunkten har varit att komplettera skolhälsovården med dans för flickor i åldern 13 till 18 med stressrelaterad psykisk ohälsa – en särskilt utsatt grupp där nedstämdhet är tre gånger så vanligt som bland pojkar.

Anna Duberg

Anna Duberg föreläste om dans som främjar hälsa.

Paneldebatt om ledarskap

Hur är det att vara chef i en politiskt styrd verksamhet? Docenterna Agneta Blom och Martin Karlsson har genomför ett bokprojekt på temat "Ett annorlunda ledarskap" och presentade boken i samband med en paneldebatt, där Karin Röding, generaldirektör vid Universitets- och högskolerådet och Britt Nordström, regionchef för Teknikföretagen medverkade. 

Martin Karlsson, Agneta Blom, Karin Röding och Britt Nordström

Statsvetarna Martin Karlsson och Agneta Blom i samtal med Karin Röding och Britt Nordström.

Invigning av Wall of Inspiration

Intresset var stort för invigningen av Örebro universitets jubileumsutställning Wall of Inspiration. Med hjälp av AR-teknik berättar 20 alumner (tidigare studenter) om sina karriärer och om sin tid vid universitetet. Fotografierna i utställningen är tagna av Ulla-Carin Ekblom.

Hewa Abdelzadeh, Sara Arvidson, Abdirizak Yusuf Muhamed, Jacob Ehnfors och Johan Schnürer

Hewa Abdelzadeh, utrikesreporter på Sveriges Radio intervjuas av Sara Arvidson, kommunikationschef vid Örebro universitet. Till höger står studentkårens ordförande Abdirizak Yusuf Muhamed, samverkanschef Jacob Ehnfors och rektor Johan Schnürer.

Rektor säger tack

Vid en mottagning i Fakultetsklubben under kvällen passade Örebro universitets rektor Johan Schnürer på att tacka inbjudna gäster för goda samarbeten. En av de som deltog är Tobias Nässén, produktchef på Bombardier i Västerås. Han har varit mentor åt en student genom Örebro universitets mentorprogram Mentor Match.

– Dels är det kul att kunna ge vägledning till någon som kanske inte vet helt säkert vad den vill, och dels ger det en boost till en själv att kunna vara till nytta, säger han. 

Tobias Nässén, produktchef på Bombardier i Västerås tillsammans med Ola Albrektsson, måltidsekolog.

Tobias Nässén, produktchef på Bombardier i Västerås tillsammans med Ola Albrektsson, måltidsekolog.