Välkommen på cykeldag 4 maj!

Dekorativ bild cykeldag.

Att cykla är hållbart, hälsofrämjande och ekonomiskt. För att inspirera medarbetare och studenter till att cykla och resa mer hållbart anordnar Örebro universitet, Örebro studentkår och Akademiska Hus en cykeldag på Campus Örebro.

Dag: Onsdagen den 4 maj
Tid: 10.30 - 13.30
Plats: Krakatorget och Krakafoajén

För första gången arrangeras en cykeldag för alla vid Örebro universitet. Onsdag den 4 maj klockan 10.30-13.30 kan alla studenter och medarbetare besöka en mängd utställare inom cykling och hållbart resande vid Krakatorget för att delta i roliga tävlingar och få information om cykling, kollektivtrafik och rörelse. Besökarna kan också ta med sin cykel och få kostnadsfri enklare cykelservice.

Vid lunchtid ger John Jouper och Mattias Folkesson från Institutionen för hälsovetenskaper två korta föreläsningar om fysisk aktivitet och rörelse i L103. Föranmäler du dig så bjuder Akademiska hus på lunch.

Förutom huvudarrangörerna kan du träffa utställare från Bergslagen Cycling, Campusgymmet, Elcykelpunkten, Länsförsäkringar, Länstrafiken, Projektet Fossilfritt 2030 - Rena resan/Region Örebro län och Veloservice. Läs mer om uställarna här.

Föreläsare

John Jouper - Motivation till rörelse

John Jouper kommer att hålla en populärvetenskaplig beskrivning om vad jag behöver för att fortsätta med fysisk aktivitet och rörelseglädje. Han är är lektor i idrottsvetenskap, forskar och undervisar inom ledarskap, grupprocesser och prestationspsykologi. John Jouper har skrivit boken ”mental tuffhet – fokus på uppgiften”.

Tid: 11:30 - 12:00
Plats: L103

Anmälan till lunchföreläsningen är stängd, men det går bra att komma på drop-in i mån av plats. 

Mattias Folkesson - Fysisk aktivitet och träning för en god hälsa: Vad? Hur? Och Varför?

Mattias Folkesson undervisar och forskar inom ämnet Idrottsvetenskap. Just nu är han involverad i två olika forskningsprojekt: återhämtningsstrategier inom elitidrott och effekter av träning hos personer med ångest och depression. Mattias Folkesson undervisning är huvudsakligen inom Tränarprogrammet och Ämneslärarprogrammet och har främst koppling till människokroppens uppbyggnad, funktion samt anpassningsförmåga till fysisk aktivitet och träning.

Tid: 12:15 - 12:45
Plats: L103

Anmälan till lunchföreläsningen är stängd, men det går bra att komma på drop-in i mån av plats. 

Utställare

Akademiska hus

Som ett av Sveriges största fastighetsbolag möter vi våra kunder och partners där de är. I utveckling och förvaltning av effektiva och attraktiva kunskapsmiljöer, genom tjänster och produkter som förenklar för studenter och forskare, och i skapandet av hållbara campus som en tillgång för hela samhället. Genom erfarenhet och innovation skapar vi förutsättningar för framgångsrik forskning och utbildning. Tillsammans lyfter vi Sverige som kunskapsnation.

Under cykeldagen kommer vi berätta och tävla om vår satsning på Utemiljöer på Campus Örtebro och även berätta om Mitt Campus appen. Ladda gärna ner appen. Finns där appar finns. Sök på Mitt Campus.

Bergslagen Cycling

Du kanske inte vet om det, men du befinner dig mitt i Sveriges största och ledtätaste cykelområde; Bergslagen Cycling. Med Örebro som mittpunkt samlar Bergslagen Cycling över 4500 kilometer cykelleder från Tiveden i syd till Kloten och Hjulsjö i Norr.

Det finns leder för dig som vill ta en förmiddagstur ut från stan på damcykeln, för dig som vill dundra ner för Kilsbergen mellan rötter och stenar eller för dig som vill göra ett redigt äventyr med vildmarkskänsla.

Allt samlat på en digital cykelkarta. Men med så mycket att välja på, vart ska man börja? Vi finns på plats på Örebro Universitets cykeldag för att guida dig till stora äventyr, alldeles nära.

Utmana din balans på spången eller sätt konditionen på prov i någon av länets värsta uppförsbackar. Fina priser väntar!

www.bergslagencycling.se

Campusgymmet

Campusgymmet finns på plats för att informera om sin träningsverksamhet som består av gym, gruppträning, bollspel och padel och de fina möjligheter som finns för studenter och Ö.U personal att träna på Campus. Vi informerar om vilka rabatter som finns och hur man går tillväga för att köpa sitt träningskort.

Campusgymmet är en förening som tillhör Riksidrottsförbundet och välkomnar alla som vill träna!

Vi kommer att ha tävlingar under dagen där du bland annat kan vinna presentkort på träning och padel. 

Länsförsäkringar

Länsförsäkringar Bergslagen ger tips och råd kring hur du stoppar tjuven från att stjäla din cykel. Vi finns på plats för att prata cykeltrygghet och hur du skyddar dig själv, både genom att ha hjälm men också hur hemförsäkringen gäller.

Vi kommer ha giveaways vid vår monter och ha en tävling.

Länstrafiken

Kom och ta reda på hur det fungerar att resa med kollektivtrafiken i vårt län. Vi informerar om funktionerna i våra digitala verktyg app och webb samt berättar om vårt rabatterbjudande till studenter som infördes i mars och som ger 20% rabatt vid köp av periodbiljett i vår app.

Projektet Fossilfritt 2030 - Rena resan, Region Örebro län

Kom och prova lastcykel och vikcykel! I EU-projektet Rena resan arbetar vi för att få fler att transportera sig med cykel, gång och kollektivtrafik. På cykeldagen finns vi på plats på universitetet och berättar om projektet och olika cykelmodeller som testas i några verksamheter i länet. Vi har också en tävling där du kan vinna cykelrelaterade prylar.

Veloservice

Veloservice är en ambulerande cykelverkstad i Örebro.

Vi tar cykelverkstaden till kunden och servar cykeln på plats, snabbt smidigt och enkelt! Veloservice jobbar med alla modeller utav cyklar.

Kom förbi vi monter under cykeldagen och prata cykel och låt oss göra en snabbservice på eran cykel! 

Örebro universitet

Vi erbjuder medarbetare och studenter att testa elcykel gratis under två veckor – Träffa oss och hör mer om kampanjen som pågår till den 30 juni. Du kan redan nu ansöka om en plats på oru.se/testaelcykel.

Möjligheten att testa elcykel sker i ett samarbete mellan Örebro universitet, Örebro studentkår och Region Örebro läns EU-projekt Fossilfritt 2030 - Rena resan.

Loggor för Örebro universitet, Örebro studentkår och Akademiska hus.