Detta är en kurs om den pedagogiska modellen problembaserat lärande med speciellt fokus på basgruppsarbetet. Företräde till platserna ges till undervisande personal vid institutionerna HV och MV men i mån av plats bereds medarbetare från andra institutioner gärna plats.
Teoretiska grundprinciper i Problembaserat Lärande, basgruppsarbetet, sjustegsmodellen, grupprocesser, handledarrollen, basgruppsfallen.
Kursen bygger på interaktiva lärandeformer med såväl teoretisk reflektion som möjlighet att praktiskt träna rollen som handledare. Till kursdag tre förbereder samtliga deltagare en kort muntlig presentation av en teoretisk fördjupning.
40 h motsvarande 1 veckas heltidsstudier eller 1,5 hp. Observera att godkänt resultat på kursen inte automatiskt ger högskolepoäng (hp) utan endast efter beslut om tillgodoräknande från institutionen kan hp ges.
3 fysiska träffar.
Blivande basgruppshandledare inom läkarprogrammet samt de som möter våra studenter inom landstinget och universitetet och som vill få en fördjupad förståelse för den centrala arbetsformen inom problembaserat lärande. I mån av plats kan annan undervisande personal vid universitetet komma ifråga.
Problembaserat lärande och basgruppshandledning
Behörighetsgivande kurs i högskolepedagogik, (motsvarande) 1 vecka (Problem-based learning)
1 ALLMÄN INFORMATION
Örebro universitets högskolepedagogiska kursutbud är utarbetat i enlighet med de rekommendationer om omfattning, mål och behörighet för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning som antogs av Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF) 2016-04-14, bland annat för att underlätta ömsesidigt erkännande av kurserna lärosäten emellan. Vid Örebro universitet ges kurserna som personalutbildning.
I kursen Problembaserat lärande och basgruppshandledning arbetar deltagarna med följande av SUHF:s mål för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning:
Deltagaren ska
kunna diskutera och problematisera studenters lärande inom det egna ämnesområdet utifrån utbildningsvetenskaplig och/eller ämnesdidaktisk forskning med relevans för undervisning i högskolan,
självständigt, och tillsammans med andra, kunna planera, genomföra och utvärdera undervisning och examination på vetenskaplig eller konstnärlig grund inom det egna kunskapsområdet,
kunna använda relevanta nationella och lokala regelverk samt diskutera samhällets mål med den högre utbildningen och det akademiska lärarskapet i relation till den egna praktiken och studenternas medverkan i utbildningen,
kunna tillvarata, analysera och kommunicera egna och andras erfarenheter samt relevanta resultat av forskning som grund för utveckling av utbildning och av den egna professionen.
2 OM KURSEN
Kursen Problembaserat lärande och basgruppshandledning motsvarar 40 arbetstimmar, motsvarande 1 veckas heltidsstudier, och är beslutad av föreståndaren för Högskolepedagogiskt centrum 2019-06-24.
2.1 Kursens mål
Efter avslutad kurs ska deltagaren kunna
agera praktiskt som basgruppshandledare inom läkarprogrammet eller andra kurser och program
reflektera över pedagogiska processer och grupprocesser i basgruppsarbetet
reflektera över sin roll som basgruppshandledare och diskutera handledarrollen med kollegor
reflektera över och tillsammans med studenter diskutera studentens aktiva roll i lärandeprocessen
beskriva och diskutera de pedagogiska grundprinciperna i problembaserat lärande med studenter och kollegor
2.2 Kursens innehåll
Under kursen går vi igenom pedagogiska teoretiska grundprinciper för lärande med speciellt fokus på problembaserat lärande. Studentstyrt och interaktivt lärande är viktiga grundprinciper som diskuteras. Vi reflekterar över problembaserat lärande och arbete i basgrupp i relation till andra lärandeformer inom högskolan. Förståelse för grupprocesser och gruppdynamik tas upp vilket är centrala aspekter för att förstå rollen som basgruppshandledare. Nationella regelverk och lokala riktlinjer som styr utbildningen berörs också.
2.3 Studieformer
Kursen bygger på interaktiva lärandeformer med såväl teoretisk reflektion som möjlighet att praktiskt träna och reflektera över rollen som handledare. Inför kursen delas material ut till deltagare för inläsning innan kursen. Kursen innehåller tre schemalagda dagar på campus. Till kursdag tre förbereder samtliga deltagare en skriftlig inlämningsuppgift av en teoretisk fördjupning med fokus på problembaserat lärande som pedagogisk idé och modell.
2.4 Obligatorisk närvaro
Eftersom det kollegiala utbytet av erfarenheter och kunskap är ett viktigt inslag på kursen är deltagande på kurstillfällena obligatoriskt.
2.5 Examination
Kursen examineras genom aktivt deltagande i övningar under kursen samt en skriftlig inlämningsuppgift som behandlas muntligt vid ett seminarium sista kursdagen
Kursen examineras med betygsstegen U (Underkänd) och G (Godkänd). Vid ett underkänt resultat har deltagaren rätt till omexamination under två år efter ordinarie examination.
2.6 Litteratur
Artiklar som skickas ut innan kursstart
Dahlgren, Lars-Owe. (1998). Problembaserat lärande – idé, praktik och effekter. 17 s.
Silén, Charlotte. (2004). Problembaserat lärande – pedagogisk idé och metod. 20 s.
Wood, Diana F. (2003). Problem based-learning. British Medical Journal 326:328–330. 3 s.
Vid kursstart delar vi även ut en bok om handledarfunktionen som du får låna under kursens gång:
Hård af Segerstad, Helene, et al. (1997). Problembaserat lärande – idén, handledaren, gruppen. Stockholm: Liber. 155 s.
Dessutom tillkommer valbara artiklar för inlämningsuppgiften att delas ut under kursen.
2.6 Kursintyg
Efter avslutad kurs utfärdas kursintyg.
3 KRAV PÅ TIDIGARE KUNSKAPER
Examen från universitetsutbildning på grundnivå eller motsvarande.
4 RANGORDNING AV SÖKANDE
Sökande rangordnas enligt följande:
lärare på institutionerna för hälsovetenskaper och medicinska vetenskaper vid Örebro universitet som är involverade i kurser där problembaserat lärande i basgrupper är en av lärandeformerna
övriga lärare och annan personal med undervisande uppgifter vid Örebro universitet
övriga sökande
Inom respektive kategori kan förtur ges till återsökande som tidigare inte beretts plats.
5 MÄRKNING ENLIGT DELMÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING
Kursen kommer att ges digitalt eller fysiskt på campus beroende på hur situationen ser ut för Covid -19 under höstterminen 2021.
Kursdatum för höstterminen 2021 kommer att publiceras senast den 15 mars när anmälan till höstterminens kurser öppnar.
För anställda vid universitetet erläggs ingen avgift utan kostnaden bekostas av fakultetsmedel. Även caseseminarieledare och basgruppshandledare anställda vid Region Örebro Län, Region Värmland och Region Dalarna har fri tillgång till kursen.
Externa deltagare betalar en kursavgift som motsvarar 2000 kr ex moms/veckas heltidsstudier. Kurskostnaden faktureras efter kursstart.
Kursansvarig Marie Lidskog och kursadministratör Eva Strandkulle svarar gärna på frågor om kursen via e-post .
Anmälan är öppen från 15 mars till längst 15 oktober. Observera att anmälan kan komma att stänga före sista anmälningsdag om kursen fylls.
Kurstillfälle 1 (vårterminen 2021) -
Torsdagen den 21 januari Fredagen den 22 januari Torsdagen den 4 februari
Kurstillfälle 2 (vårterminen 2021) -
Torsdagen den 15 april Fredagen den 16 april Torsdagen den 29 april