Emma Arneback
Tjänstetitel: Universitetslektor Organisation: Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskapTelefon: 019 303471
Rum: F3244

Om Emma Arneback
Verksamhets- och intresseområden
Emma Arneback är docent i pedagogik vid Örebro universitet och är verksam inom forskningsfälten didaktik, läroplansteori och utbildningsfilosofi. Ett centralt nav i hennes forskning är de förändringsprocesser som initieras i syfte att skapa mer jämlika förutsättningar i pedagogiska sammanhang. Vad görs för att bryta förekomster av rasism, skolsegregation och social snedrekrytering - hur kan det förstås och vilka möjligheter och hinder för olika handlingar med sig?
Forskningsinriktningar
Rasism och anti-rasism i skolan
Inom detta fält skrevs avhandlingen ”Med kränkningen som måttstock. Om planerade bemötanden av främlingsfientliga uttryck i gymnasieskolan”. Intresset har därefter utvecklats genom vidare forskning, utvecklingsarbete och utredningsuppdrag.
Under 2016-2020 leder hon det VR-finansierade forskningsprojektet "How to Counteract Racism in Education. A qualitative study of teachers’ anti-racist actions". Hon har tillsammans med Jan Jämte skrivit en bok och utformat en webbutbildning om Att motverka rasism i förskolan och skolan. Hon samverkar och genomför också föreläsningar och utbildningar för externa aktörer om att motverka rasism i förskolan och skolan.
Ett forskningsintresse som har utvecklats över tid - som en följd av forskningsresultaten - är även hur juridifierieringen av skolan påverkar lärares och elevers handlingsutrymme i skolan. Detta har bland annat resulterat i utgivningen av ett temanummer om Juridifieringen av skolan i Utbildning & Demokrati (se 2016, nr 1).
Att utmana segregation genom utbildning
Under senare tid har hon allt mer intresserat sig för hur organiseringen och genomförande av utbildning på olika sätt kan bidra till att minska segregationen i utbildningssystemet - och i samhället i stort.
Under 2018-2021 ingår hon i det kommunfinansierade projektet "Challenging Segrigation through Education". I projektet undersöks följderna av ett kommunpolitiskt beslut som syftar till att bryta (skol)segregationen och ge förutsättningar för ökad måluppfyllelse och integration. Projektet kommer under 2021-2024 att följas upp av ett VR-finansierat projket som studerar och jämför olika lokala intitiativ för att bryta skolsegregation.
Utbildning och breddat deltagande
Ett tredje forskningsintresse är hur utbildning på olika sätt kan möjliggöra ett breddat deltagande. Under 2020-2022 arbetar hon med ett projekt, finansierat av Arbetsförmedlingen, som studerar hur kursdeltagare på Snabbspåret, en utbildning som riktar sig till lärare med utländsk lärarexmanen, upplevt och påverkats av sin utbildning.
Under 2018-2020 var han projektledare för två postdoktorer inom ramen för "Linjen mellan högstadiet och högre utbildning" som studerade om och hur Linje 14 bidragit till breddad rekrytering och hur studenter med studieovan bakgrund upplver mötet med högre utbildning.
Hon har även deltagit i ett forskningsprojekt som studerar lärarstudenters möte med högre utbildning. I forskningsprojektet "Kampen om texten" (VR, 2012-2016) undersöktes lärarstudenters olika kamper med akademiskt skrivande och vilka professionella identiteter som studenterna därmed utvecklade under sin tid i akademin.
Undervisning
Hon undervisar och föreläser på kurser inom lärarutbildningen och är kursansvarig för kurser inom ULV, utländska lärares vidareutbildning. Hon handleder även uppsatser och inom sina intresseområden. Emma är huvudhandledare för en doktorand och biträdande handledare för två doktorander.
Uppdrag
Medlem i redaktionen för tidskriften Utbildning & Demokrati. Tidskrift för didaktik och utbildningspolitik.
Ingår i styrgruppen för forskningsmiljön Utbildning och demokrati. och SCARS.
Ingår i Örebro universitets Forskarråd.