This page in English

Hampus Linderholm

Tjänstetitel: Universitetslektor Organisation: Musikhögskolan

E-post:

Telefon: 019 303000 (växel)

Rum: -

Hampus Linderholm

Om Hampus Linderholm

Foto: Anders Nordquist

Hampus Linderholm har studerat grundutbildningen och solistdiplom vid musikhögskolor i Göteborg, Stockholm och Köln mellan åren 1997-2005. Hans huvudlärare var Frans Helmerson men han har regelbundet studerat även för Mats Rondin, Torleif Thedéen och Lynn Harrell. Vid mästarkurser har Hampus tagit del av undervisning av några av de bästa lärarna i världen bland annat William Pleeth, Ralph Kirchbaum, Heinrich Schiff och dirigenten Seiji Ozawa.

Hampus har spelat på festivaler och tävlingar i Europa, USA, Nya Zeeland och medverkat vid flera tillfällen i Sveriges Radio P2, SWR och SVT. Flertalet gånger har han blivit inbjuden till kammarmusikfestivaler för att medverka som solist och kammarmusiker där Hampus har spelat i några av de största konsertsalarna i Europa samt på högt ansedda festivaler som till exempel Verbier (2002-2004), Schwetzinger Festspiele (2003), Polarpriset (2004), Seiji Ozawas kammarmusikfestival i Blonay (2005), Gotland Chambermusicfestival (2006).

Mellan åren 2007-2010 var Hampus konstnärlig för kammarmusikfestivalen ”Strängnäs Summermusic”.

Som solist har Hampus flertalet gånger spelat cellokonserter av Saint-Saëns, Schumann, Dvorak, Elgar, Haydn, Martinu och Sjostakovitj med bland annat Kungliga Filharmonin i Stockholm, GWO & SAMI. Hampus har arbetat som frilans solocellist i bland annat Dalasinfoniettan, Norrlandsoperan, Camerata Nordica, Norrbottens kammarorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Stavanger Symfoniorkester och Göteborgs Symfonikerna.

Sedan 2009 är Hampus fast anställd på Göteborgs Operan som stämledare och har undervisat på musikhögskolorna i Örebro, Göteborg och Piteå. Sedan år 2018-2020 har Hampus undervisat som gästande universitetslektor i cellospel på UIS i Stavanger där han har ansvarat för cellister på masternivå.

Linderholm spelar på ett italienskt instrument köpt med hjälp av ett exklusivt sponsor kontrakt från Sparbanken Rekarne i Strängnäs.
År 2014 släpptes Hampus debut album ”Nordic Cello Soul”. Den emottogs varmt av internationell press världen över.

Våren 2017 spelade Hampus som solist i Prokoviev ́s ”Symfonia Concertante” under Henriks Schäfers ledning med Göteborgs Operans orkester på stora scenen. Under 2018-20 har Hampus vid flertalet spelat samtliga Beethovens sonater med bl a Mats Jansson samt Hans-Petter Tagen. Under hösten 2020 kommer Hampus att spela samtliga Beethovens pianotrios i Stavanger tillsammans med Ingerine Dahl och Milan Rabrenovic.

Utbildning:
1997-2000 Göteborgs musikhögskola, Grundutbildningen musikerprogrammet. Studier för Mats Rondin
2000 - 2001 Utbytes student i Erasmus programmet, Köln musikhögskola. Studier för Frans Helmerson

2001 - 2003 Künstlerische Instrumental ausbildung, Köln musikhögskola. Studier för Frans Helmerson
2003 - 2005 Konzert Exam, solist diplom, Köln Musikhögskola. Studier för Frans Helmerson

2002 - 2005 Solist diplom, Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Studier för Torleif Thedeén

 

 FOTO: ANDERS NORDQUIST


 

www.hampuslinderholm.com

Publikationer

Konstnärlig produktion | 

Konstnärlig produktion

Linderholm, H. & Jansson, M. (2014). Nordic Cello Soul.

Ljudinspelning