AI Impact Lab | Student

Studenter sitter runt ett bord och löser en uppgift.

Som regional nod för artificiell intelligens är tvärvetenskapliga studentutmaningar en viktig del av vår verksamhet. Genom studentnätverket AI Impact Lab student samlar vi AI-intresserade studenter från hela Örebro universitet.

Vi kommer att skapa aktiviteter som inspirerar våra studenter till ett ökat intresse och kännedom om AI. Inom ramen för dessa aktiviteter kommer man att kunna samverka tvärvetenskapligt i såväl studentutmaningar såsom roliga tävlingar, workshops och ”hackathons”, som evenemang vi skapar tillsammans med näringslivet.

Oavsett vad man pluggar kan man gå med i vårt AI-studentnätverk där man får ta del av våra AI-föreläsningar och aktiviteter.

Kommande events

Sugen på en utmaning? Vi förbereder ny AI-challenge till våren

AI Impact Lab och Studentsamverkan förbereder just nu en ny studentutmaning inom AI under våren. Tanken är att utmaningen ska genomföras i mars eller april, så håll utkik på vår hemsida – så fort vi kan hör vi av oss med mer information om vad utmaningen går ut på och hur du anmäler dig.

Känner du fler studenter som kan vara intresserade? Be dem anmäla sig till nyhetsbrevet!

Studentutmaningar

Syntax.

Studentföreningen Syntax knyter samman studenter och forskare. Nyligen gjorde studenterna ett projekt ihop med en av universitetets AI-forskare.

Se artikeln om projektet här och se filmen här intill.

AI Impact Lab bestämde sig för att slå en signal till Alfred Elfving, ordförande för Syntax, för att få höra mer om föreningen.

– Syntax startade för ett och ett halvt år sedan av mig och en av mina klasskompisar. Vi gick vårt fjärde år och pratade om att vi tyckte att det saknades en förening för datatekniker där man kan hitta på saker även vid sidan av studierna, säger Alfred Elfving.

Syntax har två övergripande mål, berättar han. För det första att knyta samman studenter, både mellan olika klasser och olika årskurser.

– I dag har vi jättebra kontakt med studenter från alla årskurser och det hade nog aldrig hänt utan föreningen.

För det andra vill Syntax knyta samman studenter och forskare för att skapa win-win-effekter för båda parter, berättar Alfred Elfving.

– Om en forskare har ett projekt eller en uppgift som behöver göras, men som den inte har tid att göra – då kanske det finns en student som kan gå in och hjälpa till. På så vis får studenten en riktig arbetsuppgift och erfarenhet, medan forskaren får sin uppgift gjord, säger Alfred och lägger till:

– Vi försöker hitta både enklare och svårare uppgifter, så att det finns något för alla oavsett vilken termin man är på. Förutom projekt med forskare så hittar vi även på grejer bara för att det är kul, som spelturneringar där alla kan vara med.

AI Impact Labs mål är att hjälpa både företag och offentlig sektor att implementera och använda artificiell intelligens i sina verksamheter. Och AI är ”top of mind” även hos studenter, förklarar Alfred Elfving.

– AI är ju det heta ämnet när man pratar med studenter. Vi får frågor från studenter hela tiden. Däremot känns AI väldigt svårt och som att bara några få kan göra det, så vi vill gärna lära oss mer och bredda bilden, säger Alfred Elfving.

Läs mer om Syntax här.