Örebrostudent prisad för innovation

Mattias Djurstedt.

Mattias Djurstedt prisas i innovationstävlingen Water Challenge.

Mattias Djurstedt, Örebrostudenten som via Oru Innovation utvecklat en för Sverige ny teknik för fiskodling på land, prisas i nationella Water Challenge.
– Vi gratulerar Mattias till en välförtjänt framgång, som en av många innovativa studenter och forskare vid Örebro universitet, säger Anna Ragén, vd för Oru Holding som Oru Innovation sorterar under.

Under sin tid som student vid Örebro universitet har Mattias Djurstedt utvecklat tekniken för en fiskodling på land med fiskarten tilapia. Just nu genomför han ett pilotprojekt på området med sikte på en fullskalig produktionsanläggning i Örebro med start 2022.

Via Helena Melander Bergström och Oru Innovation har Mattias fått stöd i att utveckla processen och tekniken och även i möjligheterna att kommersialisera projektet och få ut det på marknaden.

Mattias Djurstedt är en av många innovativa studenter och forskare i Örebro, vilket bland annat bevisas av att han nu är antagen hos Norrsken som working member.

Microsoft och Ikea sitter med i juryn

Nu har Mattias Djurstedt prisats i Water Challence, innovationstävlingen där Microsoft, Win water, Venture Cup och Innovation Skåne finns med och där representanter för såväl Microsoft som Ikea finns med i juryn.

Denna jury har hittat tre förstapristagare bland alla innovativa lösningar i tävlingen som handlar om att hitta och utveckla smarta vattenlösningar för en mer hållbar livsmedelsproduktion.

Mattias Djurstedt och hans företag Nära & naturlig är en av dessa tre vinnare och tilldelas förutom 100 000 kronor till sitt företag även värdefulla möjligheter till avancerat nätverkande och affärscoaching.

Mattias Djurstedt är för övrigt en av de två projekt som ligger ute i Oru Innovations nyligen lanserade crowdfunding-app, https://oru.yougive.app, som ska ge möjlighet till gräsrotsfinansiering där alla kan vara med och bidra till att förverkliga innovationer ur universitetet.

Det andra projektet där är Farmly, en unik app för att utveckla handeln mellan jordbruksföretag och restauranger/krögare på ett innovativt sätt som dessutom är klimatsmart och proaktivt mot matsvinn.

"Kvitto på den stora kreativitet som studenter och forskare i Örebro besitter"

– Vi gratulerar Mattias Djurstedt till en välförtjänt framgång, säger Anna Ragén, vd för Oru Holding under vilket Oru Innovation ligger.

– Framgången är också ett kvitto på den stora kreativitet och innovationskraft som finns i den kunskap och kompetens som studenter och forskare i Örebro besitter, konstaterar hon.

Inom området Foodtech driver universitetet just nu ett treårigt projekt tillsammans med Region Örebro län. Både Mattias Djurstedts Nära & naturlig liksom appen Farmly har utvecklats med stöd i detta projekt.