Närodlad fisk – Mattias bidrag för att lösa världssvälten: ”Enorm potential”

Mattias Djurstedt.

Mattias Djurstedt, tidigare student vid Örebro universitet, är vd för företaget Nära & Naturlig.

Närproducerad fisk som är både ekologiskt och ekonomiskt hållbar. Det är Örebro universitet-alumnen Mattias Djurstedts affärsidé, som han nu driver vidare i företaget Nära & Naturlig. Ett bra exempel på vad som kan komma fram ur Foodprojektet, som är ett samarbete mellan ORU Holding och Region Örebro län.
– Hela världen letar efter ett hållbart sätt att producera den framtida efterfrågan på fisk. Nära & Naturlig har potential att bli lösningen, säger Mattias Djurstedt.

Redan under gymnasiet föddes idén till en ekologiskt och ekonomiskt hållbar fiskodling. Intresset för livsmedelsindustrin har alltid funnits där för Mattias Djurstedt, som växte upp på en bondgård i Småland.

Efter gymnasiet läste Mattias vidare på Örebro universitet. På Biologiprogrammet med inriktning mot entreprenörskap har han fått möjlighet att fördjupa sina kunskaper i biologi – och samtidigt lära sig om hur man startar och driver företag.

”När man har en idé finns det jättemycket hjälp och stöd att få”

På universitetet kom han även i kontakt med innovationsstödsystemet genom Örebro universitet Holding AB. Stödet från både lärarna på utbildningen och kontakterna inom ORU Holding har spelat stor roll för Mattias möjligheter att göra verklighet av sina planer.

– Universitetet finns ju till för att den forskning och kunskap som finns här ska nå ut i samhället och göra nytta. Universitetet, näringslivet och Örebro kommun har ett tätt samarbete och satsar jättemycket på entreprenörer och innovation och det har verkligen betytt allt för mig att få vara med i de sammanhangen, säger Mattias Djurstedt och fortsätter:

– Jag räknade inte med att det händer så mycket på ett universitet, bara att leva i den här universitetsmiljön har gjort att jag fått kontakter och hittat kanaler som gör det möjligt för mig att förverkliga min affärsidé. När man har en idé nappar folk direkt och det finns jättemycket hjälp och stöd att få.

Fram till i dag har han bland annat hunnit med att delta i entreprenörskapsprogrammet re:think, bli årets vinnare när han pitchade sin idé inför investerare i eventet Creative Dragons, testa en ny teknik för landbaserad fiskodling i Indonesien, samt bli finalist för både Änglamarkspriset och Familjen Spendrups-stipendiet.

Vill göra skillnad för jordens livsmedelsförsörjning

Tidigt i processen fick han kontakt med Anders Kiessling, den kanske mest tongivande forskaren inom området, samt brasilianaren Sergio Zimmermann, en fiskodlingskonsult med världsrykte. Tillsammans har de nu bildat bolaget Nära & Naturlig för att kunna lansera en ny hållbar modell för fiskodling. De första pilotanläggningar för verifiering har redan genomförts i Vietnam och Indonesien. Just nu genomförs den sista verifierande pilotodlingen av fisk hemma i Sverige, samtidigt som bolaget arbetar med kapitalanskaffning för en fullskalig anläggning i Örebro.

– Givetvis är det otroligt hedrande att få arbeta med två sådana världsprofiler. Men jag kunde trots allt bidra med visioner, drivkraft och förmågan att utveckla idéerna till något kommersiellt gångbart. Min roll är att vara entreprenören som verkställer de andra delägarnas unika lösningar. Tillsammans vill vi göra skillnad för jordens livsmedelsförsörjning på ett hållbart sätt, säger Mattias Djurstedt.

Fiskodling.

En av Nära & Naturligas pilotanläggningar för att testa landbaserad odling av matfisken Tilapa.

Fiskodling är den snabbast växande metoden för att producera livsmedel och anses allmänt ha potential att ge ett stort bidrag för att motverka undernäringen i världen. Men fiskodlingen är också förknippad med en rad problem. Det foder som ges till fiskarna innehåller stora delar animaliskt protein som i princip skulle kunna ätas direkt av människan. Det går också åt mycket vatten och det är vanligt med läckage av gödningsämnen. Dessutom leder ofta kombinationen av fiskarter och odlingstekniker till dålig hälsa hos fiskarna.

”Jag ser en enorm potential både i Sverige och internationellt”

Nära & Naturlig har utvecklat en ny fiskodlingsmetod där man kommit tillrätta med de flesta problemen. Exempelvis kommer fodret från en naturlig källa av mikroorganismer och allt vatten samt rest- och gödningsämnen återanvänds. Den fisk som Mattias odlar – tilapia – är en populär matfisk i hela världen som smak- och konsistensmässigt påminner om torsk och gös. Dessutom rekommenderas den av organisationen Word Fish för sin tålighet och goda tillväxt.

– Jag ser enorm potential både i Sverige och internationellt.  Vår satsning ligger också helt i linje med regeringens beslutade livsmedelsstrategi, att svenska och lokalt producerade livsmedel ska främjas och att 60 procent av alla offentliga måltider ska vara ekologiska till år 2030. I dagens Sverige är 75 procent av all sjömat importerad medan närproducerad eller ekologisk fisk ofta är obefintlig. Vi kommer att erbjuda såväl ekologisk som närproducerad fisk och verksamheten utökas genom etablering av ytterligare fiskodlingar med försäljning i närområdet, säger Mattias Djurstedt.

Det finns fler som tror på Mattias. Nyligen fick han, i hög konkurrens med andra startups, en plats på Norrsken House i Stockholm. Det är Europas största nav för nya företag som förenar nyskapande tekniska lösningar med ambitionen att göra skillnad för en bättre värld. Faktum är att Mattias är den yngste medlemmen i Norrsken. För att bli vald krävs att man har potential att bli en ”Impact unicorn”, det vill säga ett företag som har potential att kunna göra skillnad för en miljard människor.

– Jag är enormt glad, taggad och tacksam för den här chansen. Det här är en otroligt inspirerande miljö som öppnar för stora möjligheter. Hela världen letar efter ett hållbart sätt att producera den framtida efterfrågan på fisk. Nära & Naturlig har potential att bli lösningen och har ambitionen att bli en viktig part på den globala livsmedelssektorn som jobbar mot en framtid med hållbar matproduktion.