Programvaror för studenter

Problem med e-post som skickas till Microsofts e-postkonton

Örebro universitet har fått kännedom om att det förekommer fel vid utskick av e-postmeddelanden till e-postkonton som ägs av Microsoft. Felet innebär att somliga e-postmeddelanden som skickats från Örebro universitet på ett korrekt sätt inte kommer fram till mottagarens inkorg. 

Vi vill uppmärksamma de studenter som har personliga e-postkonton knutna till Microsoft (hotmail.com, hotmail.se, live.com, live.se, outlook.com samt outlook.se) att det just nu föreligger ett problem med kommuniceringen med dessa konton.

Dialog pågår med Microsoft men vi vet inte idag när problemet kommer att vara åtgärdat. Du kan registrera en annan e-postadress vid Örebro universitet i Studenttjänster.

Information om anmälan till tentamen och registrering på kurs finner du som vanligt i Studenttjänster.

Office 365 gratis till studenter

Alla studenter kan från den 1 december 2014 utan kostnad ladda ner Microsoft Office 365 ProPlus. Detta gör det möjligt för dig att alltid ha tillgång de senaste versionerna av alla välbekanta Office-program, var du än behöver dem. I Officepaketet ingår bland annat Word, Excel och PowerPoint.

Office 365 ProPlus stöder följande enheter:

  • PC-datorer och pekplattor Windows 7 eller senare
  • Mac-datorer med Mac OS X 10.6 eller senare
  • iPad med operativsystem iOS 7.0 eller senare
  • Android med operativsystem 4.1.2 eller senare

Logga in med ditt ORU-konto följt av @edunet.oru.se. Exempel: This is an email address. Tillgång till gratis Office 365 ProPlus har du så länge du är student vid Örebro universitet.

Här kan du ladda ner Office 365

Här kan du läsa mer om vad Office 365 ProPlus innebär.

Azure Dev Tools for Teaching (tidigare Imagine och Dreamspark)

Örebro universitet ger aktiva studenter tillgång till Microsoft Imagine som innehåller Microsofts vanligaste utvecklingsverktyg. Användningsområdet är framför allt naturvetenskapliga/tekniska studier eller utvärdering i detta syfte. Man får dock t.ex. inte tillgång till MS Office via Microsoft Imagine.

Microsoft Imagine använder ett webbaserat system (ELMS) för att distribuera Microsofts programvaror och produktnycklar via Internet. I Microsoft Imagine måste varje användare godkänna villkoren innan programvaror kan laddas ner.

Klicka här för att komma till Microsoft Imagine och logga in med ditt ORU-konto.

Mer information om Microsoft Imagine finns här.

Matlab

Nu kan du som student vid Örebro universitet ladda ner och installera Matlab till din privata dator. 

Här finns information om hur du installerar Matlab

TorTalk

TorTalk är en lättanvänd talsyntes som läser upp all text på din datorskärm. Den kan användas av alla studenter vid Örebro universitet. Programmet finns för nedladdning och installation i Blackboard.

SPSS

Som student kan du köpa en rabatterad studentlicens för SPSS. Licensen gäller för ett läsår, till och med 31 juli. Kostnaden är 300 SEK/licensperiod. Du beställer och betalar licensen i Studentcentrum i Långhuset. För att få göra en beställning krävs att du är inskriven på en kurs, har en bärbar dator samt en e-postadress. Observera dock att SPSS inte fungerar på en dator med operativsystemet Linux.
 
Efter beställningen får du inom tre dagar en länk skickad till din e-postadress. När du fått länken tar du med dig din dator (och e-posten med länken) och går till IT-service i L1419 i Långhuset. Där kommer personalen att aktivera SPSS.