Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det. Läs mer om cookies

Studera med funktions­nedsättning

Du som upplever hinder i studiesituationen på grund av en funktionsnedsättning kan få särskilt pedagogiskt stöd av Funka. Det kan till exempel vara synskada, dyslexi, ADHD eller annat varaktigt sjukdomstillstånd. Ta kontakt med Funka på Studentavdelningen för att få veta mer.

Så här ansöker du om stöd:

  1. Gör din ansökan om särskilt pedagogiskt stöd. Du kommer till en annan webbplats (Nais).
  2. När du har gjort din ansökan i Nais, får du ett mejl av en Funka-handläggare där du uppmanas att boka en tid för samtal.
  3. Efter ditt samtal med Funka, får du ett beslut och rekommenderade stödåtgärder i Nais. Du får ett mejl när det är klart.

Du som redan har ett beslut, är alltid välkommen att boka en tid med oss via tidsbokningen eller komma till Läs- och skrivstudion på vår drop- in tisdagar och torsdagar mellan 10.00 och 12.00.

Anmälan till anpassad tentamen (för dig som har Funka-beslut om det)

Följande gäller för anmälan till anpassad tentamen:

1. Anmäl dig först till tentamen i Studentforum - Tentamensanmälan.

2. Anmäl dig därefter till anpassad tentamen via det här webbformuläret. Där ska du ange namn, personnummer, datum för tentamen samt kurskod och provkod. Denna information finns i Studentforum - Tentamensanmälan. 

Observera att du måste göra anmälan enligt båda punkterna 1 och 2 ovan inom ramen för anmälningsperioden. Anmälningsperioden för just din tentamen finns angiven i Studentforum - Tentamensanmälan.

Frågor? Kontakta This is an email address

Vi som jobbar på Funka

Camilla Feldte

Tjänstetitel: Examenshandläggare Organisation: Studentavdelningen

Profilsida: Camilla Feldte

E-post:

Telefon: 019 301432

Rum: L2229

Camilla Feldte

Sarah Lombrant

Tjänstetitel: Funka-handläggare Organisation: Studentavdelningen

Profilsida: Sarah Lombrant

E-post:

Telefon: 019 301194

Rum: L1214

Sarah Lombrant

Sara Tapper

Tjänstetitel: Funka-handläggare Organisation: Studentavdelningen

Profilsida: Sara Tapper

E-post:

Telefon: 019 301348

Rum: L1214

Sara Tapper

Vad kan du göra själv?

  • Digitalt språkstöd

Funka bemannar Läs- och skrivstudion (Universitetsbiblioteket) tisdagar och torsdagar 10.00 - 12.00. Dit kan du gå för att få digitalt språkstöd som till exempel förslag på appar och hur du jobbar med rättstavningsprogram och talsyntes. Vi pratar gärna studieteknik med dig utifrån dina behov.

  • Informera andra

Om det känns bra för dig, prata med kurskamrater, lärare, studievägledare och utbildningsadminstratör. Det kan hända att de inte har någon erfarenhet av just din funktionsnedsättning och kan behöva information för att på bästa sätt kunna diskutera stöd. Du får gärna hänvisa till oss på Funka som gärna hjälper till med information. Målsättningen är att du ska vara så självständig och självbestämmande som möjligt.

  • Inspelade föreläsningar

Som student kan du spela in föreläsningens ljud, med till exempel din telefon, för eget bruk. Du ansvarar själv för att inte dela dessa inspelningar vidare. När du  är klar med kursen, raderar du dina inspelningar.

  • Talböcker

Du som har en läsnedsättning kan få din obligatoriska kurslitteratur som talbok. Du laddar ner till din dator, platta eller smartphone. Rolf Brangstad på Universitetsbiblioteket hjälper dig med detta.

  • Talsyntes

Du som är student på Örebro universitet kan ladda ner talsyntesen TorTalk till din egen dator. Den finns också på universitetets datorer. Information om hur du laddar ner programmet hittar du i Blackboard under fliken Support. 

Mer information till dig som studerar och har en funktionsnedsättning

Om du vill veta mer om vad en funktionsnedsättning är och vilket stöd du kan få klickar du dig vidare till vår sida Information för dig som studerar och har en funktionsnedsättning.

Tips från Funka

Om du vill lära dig mer om digitala hjälpmedel  och få andra tips i dina studier, kan du klicka dig vidare till vår sida Tips från Funka.