Bläddra bland hundraåriga recept på nätet

Foto på en uppslagen gammal kokbok

Sugen på att tillaga en festmåltid så som om det vore 1700-tal? Nu har du tillgång till en stor skatt av kokböcker och måltidshistoria via den digitala plattformen Alvin.

I Måltidens Hus i Grythyttan, där Restaurang- och hotellhögskolan huserar, finns sedan år 2000 Nordens första kokboksmuseum. Böckerna som finns där kommer till största delen från den kände kocken och restaurangmannen Tore Wretmans stora samling av gastronomisk litteratur.

Foto på Göran Ternebrandt.

- Tore sålde sin boksamling på auktion i London 1997 och en stor del av denna inköptes av Måltidsakademiens biblioteksstiftelse för pengar som man lyckats få från Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond, berättar Göran Ternebrandt, bibliotekarie vid Örebro universitetsbibliotek.

Det rörde sig om tre miljoner kronor och för dessa pengar köptes bland annat världens äldsta tryckta kokbok ”De honesta voluptate et valetudine” från 1480, den äldsta illustrerade kokboken ”Opera” från 1570 samt första upplagan av Cajsa Wargs kokbok ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” från 1755. I början av 2000-talet skannades totalt 337 böcker ur museets samlingar, bland annat de ovan nämnda böckerna.

- Böckerna har funnits tillgängliga att titta på via Örebro universitetsbiblioteks webbplats, men för att göra dem mer lättilgängliga har vi nu låtit publicera alla de skannade böckerna i Alvin som är en nationell plattform för långsiktigt bevarande och tillgängliggörande av digitaliserade samlingar och digitalt kulturvsmaterial, säger Göran Ternebrandt.