This page in English

Nya publiceringsavtal och databaser 2021

Närbild på två personers händer som skriver på ett pappers-dokument.

Fler avtal för ökad öppet tillgänglig publicering, nya databaser och utökat innehåll i den juridiska databasen JUNO. Det är några av universitetsbibliotekets avtalsnyheter 2021.

Läs- och publiceringsavtal

Nya avtal har ingåtts med förlagen BMJ, Brill, De Gruyter, Emerald och IOS Press. Genom avtalen kan forskare (corresponding authors) vid Örebro universitet utan kostnad publicera med öppen tillgång i ett stort antal tidskrifter. För mer detaljerad information, se respektive avtal på sidorna med Forskningsstöd.

Scifree

Under hösten implementerades söktjänsten Scifree som förenklar för dig som forskare. I Scifree kan du söka på tidskrifter för att se om de ingår i något av bibliotekets förlagsavtal med förbetalda eller rabatterade författaravgifter vid publicering med öppen tillgång.

Fonden för öppet tillgänglig publicering fortsätter

Den fond för öppet tillgänglig publicering som biblioteket administrerar fortsätter även 2021. Fonden utgör ett komplement till publiceringsavtalen.

Mer innehåll i JUNO

Innehållet i JUNO har utökats och innehåller nu även tillgång till flertalet e-böcker, bland annat den populära rödvita serien.  Vi har även fortsättningsvis tillgång till svenska lagar med lagkommentarer, länkar till rättsfall och förarbeten samt ett antal juridiska tidskrifter.

Nya databaser – Statista och Complete Anatomy

Statista är en portal som hämtar data från mer än 20 000 källor och kombinerar ekonomisk data, industrirapporter, konsumentinsikter, opinionsundersökningar och demografiska trender. Vänligen notera att databasen nås endast via direktlänk från bibliotekets databaslista.

Complete Anatomy är en anatomidatabas som visar kroppens delar som 3D-modeller. Tjänsten finns tillgänglig som app för datorer och mobila enheter, och registrering behöver göras första gången du använder tjänsten. Instruktioner för studenter respektive anställda för registrering hittar du via bibliotekets databaslista

Uppsagt avtal med förlaget Mary Ann Liebert

Det svenska konsortieavtalet med Mary Ann Liebert har sagts upp. Biblioteket prenumererar fortsatt på de mest använda tidskrifterna, Journal of palliative medicine och Cyberpsychology, behavior and social networking. För övriga tidskrifter ges fortsatt tillgång till årgångarna 2014-2020.

Hör av dig till This is an email address vid synpunkter, eller om du önskar mer information om bakgrunden till uppsägningen.