This page in English

Nytt avtal för ökad open access

Open access logotyp

Författare vid Örebro universitet som är corresponding author kan nu utan kostnad publicera artiklar med omedelbar öppen tillgång i Taylor & Francis ca 2 300 hybridtidskrifter.

Vad är en hybridtidskrift?

En hybridtidskrift är en traditionell prenumerationsbaserad tidskrift där författaren mot en avgift kan välja att göra artikeln öppet tillgänglig.

- Avtalet som har förhandlats av Kungliga biblioteket bygger på en så kallad ”read and publish”-modell som inkorporerar såväl läs-access till tidskrifterna som kostnader för publicering med öppen tillgång, säger Claes Karlsson, bibliotekarie vid universitetsbiblioteket.

Avtalet, som nu har tecknats gäller från 2018 till 2020.

- Författaravgiften är förbetald inom ramen för bibliotekets avtal med förlaget, säger Claes Karlsson.

Målbilden om ökad öppen tillgång till vetenskapliga publikationer uttrycks bl.a. i forskningspropositionen, och Kungliga biblioteket har från 2017 regeringens uppdrag att samordna arbetet.

Mer information om avtalet, liksom vilka tidskrifter och artikeltyper som omfattas, hittar du på bibliotekets webbplats.