Vi lär dig knepen som hjälper dig att lyckas med dina universitetsstudier

Bildkollage med två svartvita foton i bakgrunden och en röd triangel med texten "Lär när du är här. Snabba tips som hjälper dig i dina studier."

Lär när du är här är en serie korta evenemang som blandar föreläsningar, workshops och prova-på-tillfällen riktat till dig som student.

Lär när du är här håller till i tidningshörnan i huvudbiblioteket under lunchtid och ger dig verktyg som kan underlätta dina studier framöver.

Under september har vi satsat lite extra på dig som är ny student på universitetet (självklart är du välkommen även om det inte är din första termin på Örebro universitet).

Program under introduktionen

3 september kl. 12.15-12.45 på huvudbiblioteket
Kom igång med wifi och utskrifter
Hur loggar jag in på det trådlösa nätverket? Hur fungerar skrivarna på campus? Träffa universitetets IT-avdelning som hjälper dig att komma igång med tekniken du behöver för dina studier.

4 september kl. 12.15-12.45 på huvudbiblioteket
Hitta din kursbok
Vi visar hela vägen från hur du söker fram din kurslitteratur (både pappersböcker och online) till att du kan läsa den. Du får även lära dig hur du ställer dig i kö på och lånar/lämnar tillbaka böcker.

5 september kl. 12.15-12.45 på huvudbiblioteket
Förstå din kurslitteraturlista
För att hitta litteraturen till din kurs behöver du veta hur du ska tolka innehållet i kurslitteraturlistan. I den här workshoppen lär du dig att se skillnad på olika typer av referenser och hur de skrivs.

6 september kl. 12.15-12.45 på huvudbiblioteket
Lästekniker för att förstå kurslitteraturen
Universitetsstudier innebär mycket läsning. Hur kan du gå tillväga för att hinna läsa all text, och samtidigt förstå innehållet? Här får du användbara tips på hur du kan ta dig an kurslitteraturen beroende på vilken typ av text du läser och vilket syftet är med din läsning.

9 september kl. 12.15-12.45 på huvudbiblioteket
Studieteknik för att plugga mer strukturerat
Få tips på hur du kan använda din tid så effektivt som möjligt. Hur lägger du smartast upp en studieplan? Vilka olika studietekniker kan du använda dig av? Hur tar du tillvara den schemalagda undervisningen på bästa sätt? På detta pass får du förutsättningarna för att komma igång med dina studier på ett bra sätt.

10 september kl. 12.15-12.45 på huvudbiblioteket
Saker du inte visste att du kunde göra på biblioteket
Kan jag skriva ut sidor från en elektronisk bok? Hur gör jag för att numreringen i mitt dokument ska börja där jag vill och med sida 1? Jag har bokat grupprum U2118, var ligger det?

Några av de vanligaste frågorna vi får har ofta sitt svar på vår webbsida, om du bara vet var du ska titta. Kom och ta del av några tips och tricks som kommer underlätta dina studier.

11 september kl. 12.15-12.45 på huvudbiblioteket
Att komma igång med skrivuppgifter – och lyckas slutföra dem
Detta evenemang har blivit inställt på grund av sjukdom!

12 september kl. 12.15-12.45 på huvudbiblioteket
Hitta rätt källor för din uppgift
Ska du jobba med en uppgift, en rapport eller en uppsats? Här får du en introduktion till vilken sorts litteratur som används på ett universitet. Föreläsningen ger dig en inblick i vilka elektroniska eller tryckta källor i biblioteket som är användbara. Du får exempel på databaser för olika ämnen och guider med vetenskapligt material för just ditt ämne.

13 september kl. 12.15-12.45 på huvudbiblioteket
Hitta din kursbok