FAQ - Vanliga frågor och svar om stödet i akademiskt skrivande

Student sitter vid bord tillsammans med en skrivhandledare

På den här sidan har vi samlat svar på vanliga frågor om skrivstödet.

Akademiskt skrivcentrum finns i huvudbiblioteket på Campus Örebro. Du kan träffa en skrivhandledare i samband med drop-in i Studieverkstaden Lyktan. På Studieverkstaden Lyktans webbsida hittar du aktuella öppettider. Du är också välkommen att söka svar på dina frågor i vår skrivguide, boka tid för enskild handledning eller skriva till This is an email address.

Akademiskt skrivcentrum erbjuder stöd och handledning i akademiskt skrivande till alla studenter och doktorander vid Örebro universitet. Både nya och erfarna studenter är välkomna till oss! Krav på akademiska texter ökar nämligen under utbildningens gång och alla kan därför behöva utveckla sitt skrivande. Särskilt värdefull är skrivhandledningen i början av utbildningen och i samband med uppsatsskrivandet.

På Akademiskt skrivcentrum får du hjälp med alla texter som du skriver i din utbildning. Vi korrekturläser inte din text, utan visar vad som fungerar bra i den, vad du behöver utveckla och hur du kan arbeta vidare på egen hand. Hos oss får du hjälp att se din text ur läsarens perspektiv, och strategier för att utveckla ditt akademiska skrivande med avseende på språk, struktur, formalia och referatteknik.

Att boka handledningstid med en skrivhandledare är enkelt. Du bokar handledningen själv i bokningssystemet TimeCenter på bibliotekets webb genom att välja bland lediga tider som vi har lagt ut. Om du skriver din text på svenska, kan du dessutom välja vilken av våra tre handledare du vill träffa eller bara boka första lediga tid. Vänd dig gärna till oss eller kom på drop-in, om du inte hittar några lediga tider att boka.

Vi erbjuder normalt två bokade handledningar per student och termin. Detta gäller oavsett om du kommer till oss med två olika skrivuppgifter eller en längre text. Om ni är två eller flera studenter som skriver en text tillsammans, bokar ni en gemensam handledning.

Du som är registrerad hos Funka, kan få fler handledningar per termin, återkoppling på flera sidor av din text eller förlängd handledningstid.

Vi granskar 1-2 textsidor med 1,5 radavstånd. Om texten är kortare än fyra sidor läser vi högst hälften.

Du kan få återkoppling på såväl en färdig text som ett utkast. Det är ditt stödbehov som avgör. I ett utkast kan vi till exempel resonera om den övergripande strukturen och du kan få råd om hur du skriver väl sammanhållna och effektiva stycken eller hur du väver in olika röster i din text. I en nästan färdig text kan vi i stället fokusera på meningsbyggnad och ordval, men också se över den röda tråden och lära dig arbeta aktivt med textens informationsstruktur.

Det finns många fördelar med ett personligt möte. Om du emellertid läser på distans, studerar på ett annat campus eller tillfälligt befinner dig på en annan ort, kan du få handledning via Zoom eller Skype.

Du behöver inte boka tid för att få hjälp med din text. Du kan börja med att leta efter svar på dina frågor i vår skrivguide eller besöka drop-in i Studieverkstaden Lyktan, där du får svar på kortare frågor om din text och skrivande.

Om du stöter på svårare problem i ditt akademiska skrivande som du inte lyckas lösa på egen hand, kan du boka tid med en skrivhandledare. Då får du hjälp att ta reda på hur du kan utveckla ditt akademiska språk och revidera din text.