This page in English

Information om Örebro universitetsbibliotek och coronaviruset

Med anledning av utbrottet av Coronavirus vill universitetsbiblioteket informera om en del förändringar som vi vidtagit med anledning av detta.

Uppdaterad senast den 25 mars 2020, kl.11.30

Bibliotekets fysiska lokaler har stängt tillsvidare

Biblioteket är för närvarande bara öppet måndag–fredag kl. 11.00–13.00 för utlåning av reserverade böcker och för hämtning av fjärrlån. Klicka här för att läsa mer om hur du reserverar en bok.

Biblioteket kan inte användas som studielokal.

All övrig service såsom fjärrlån, DiVA, inköpsförslag och liknande fungerar som vanligt.

Lån av böcker

Ska du låna en bok gör du det genom att reservera aktuell bok i bibliotekets system Primo. Om du reserverar boken senast kl. 10.00 kan du hämta ut den samma dag på hyllan för reserverade böcker.

Även referensböcker går att låna.

Det är automatiska omlån på alla böcker, under förutsättning att någon annan inte har reserverat böckerna. För mer information se universitetsbibliotekets låneregler.

Återlämning av böcker

Vi ser gärna att du återlämnar böckerna i de återlämningslådor som finns i anslutning till alla bibliotek.

Har du svårt att ta dig till biblioteket för att lämna tillbaka kan någon annan alltid lämna in dina böcker. Fungerar inte det - Hör av dig så hittar vi en lösning!

Lånekort för allmänheten

Om inte har ett lånekort och behöver komma igång direkt med att beställa böcker gäller just nu följande:

Fyll i ansökningsformuläret om lånekort för allmänhet och skicka därefter ett mejl till This is an email address  Skriv ditt personnummer i mejlet samt att du önskar lånekort för allmänheten. Vi återkommer därefter på mejl med information om hur du kan börja reservera och var du hämtar ditt lånekort.

Inloggning till e-resurser utanför campus

Som student eller anställd har du tillgång till bibliotekets licensierade e-resurser hemifrån. Databaser når du via databaslistan, medan e-böcker och e-tidskrifter nås via bibliotekets söktjänst Primo

När du klickar på en länk till en databas eller annan e-resurs kommer du att få upp en inloggningsruta. Logga in med ditt studentkonto (samma som till Blackboard) om du är student, eller med ditt ORU-konto om du är anställd vid universitetet. Om något inte stämmer med våra e-resurser kan du klicka här för att rapportera in probelm.

Handledning

Vi vill påminna om möjligheten att få onlinehandledning i informationssökning eller akademiskt skrivande via mötesverktygen Zoom eller Skype eller via telefon.

Om du vill boka en onlinehandledning anger du detta i kommentarsfältet när du bokar en tid i bokningssystemet. Om du inte hittar någon ledig tid att boka kan du mejla till This is an email address, så försöker vi hitta en ledig tid tillsammans.

Vi vill även påminna om att du som är student hittar mycket material på vår webbplats som kan hjälpa dig att komma vidare på egen hand med din informationssökning och ditt akademiskt skrivande. I våra ämnesguider och i våra söktips hittar du råd och hjälp i  informationssökning, och i vår skrivguide hittar du vägledning och tips för ditt akademiska skrivande. Vi tipsar även om bibliotekets YouTube-kanal där du just nu hittar flera nyttiga kortfilmer, främst om akademiskt skrivande.

Studieverkstaden Lyktan Digital

Studieverkstaden Lyktan på huvudbiblioteket håller tills vidare stängt. Istället erbjuder vi ”Studieverkstaden Lyktan Digital”. I Studieverkstaden Lyktan Digital har vi samlat stöd för dig, oavsett om du ska söka i olika databaser eller efter vetenskapliga artiklar eller om du ska skriva en akademisk text.

Anpassad kurslitteratur

Om du behöver hjälp med Legimus, kontakta This is an email address så kontaktar vi dig för onlinehandledning.

Programverksamhet

Vårens program i Vidga vyerna är inställda.

Kontakt

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor. Biblioteken nås via telefon, e-post, facebook och instagram. Telefonkontakt till alla bibliotek är öppen kl. 10.00-14.00 . Vi svarar på e-post kl. 9.00-15.00 på vardagar.